Εκπληξη, αλλά και διαμαρτυρίες εκ μέρους της ΝΔ προκάλεσαν οι ευχαριστίες του (επανεκλεγέντος) προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Για τους γνωρίζοντες όμως οι θερμές ευχαριστίες του Φέσσα προς τον Τσίπρα δεν αποτέλεσαν καθόλου έκπληξη. Και ξέρετε γιατί;

Πέρυσι ο Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει στον Φέσσα ότι δεν πρόκειται να παραστεί στην ετήσια Γενική Συνέλευση των βιομηχάνων, εάν το προεδρείο του ΣΕΒ δεν άλλαζε την… ομιλία του προέδρου του. Στην (πρώτη) ομιλία (που εστάλη… προληπτικά και στο Μέγαρο Μαξίμου) ο πρόεδρος του ΣΕΒ ήταν επικριτικός για την κυβερνητική πολιτική που αφορούσε την υπερφορολόγηση και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση για την είσπραξη του ΦΠΑ, κάτι βεβαίως που δεν άρεσε στον Πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του, που διαμήνυσαν ότι δεν επρόκειτο να παραστούν στη Γενική Συνέλευση εάν δεν άλλαζε η ομιλία.

Ομιλία με… έγκριση

Ετσι το προεδρείο του ΣΕΒ αναγκάστηκε, όπως με έχουν πληροφορήσει, να απαλύνει τα σημεία που δυσαρεστούσαν τον Πρωθυπουργό. Εστειλε νέα ομιλία στο Μέγαρο Μαξίμου, εγκρίθηκε και έτσι πήγε ο Τσίπρας και μίλησε. Του έγινε μάλιστα και θερμότατη υποδοχή, κυρίως όμως από βιομηχάνους που περίμεναν κρατική βοήθεια. Ετσι ο Φέσσας φέτος προτίμησε να ευχαριστήσει δημοσίως τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια που προσφέρει στους βιομηχάνους, χωρίς όμως να έχει αλλάξει από πέρυσι σε φέτος η κυβερνητική πολιτική όσον αφορά την υπερφορολόγηση.

Σαν να μη συνέβη τίποτα

Βεβαίως η ΝΔ διαμαρτυρήθηκε, αλλά, όπως έμαθα, όχι αρκετά, αφού τα στελέχη της έλεγαν με βεβαιότητα ότι «φέτος είναι η τελευταία φορά που ο Τσίπρας εμφανίζεται ως Πρωθυπουργός στον ΣΕΒ». Αντιθέτως ο Φέσσας και ο εκ των αντιπροέδρων του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος (πρώην πρέσβης, πρώην διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Κάρολου Παπούλια και γιος του πρώτου υπουργού Εξωτερικών μετά την πτώση της δικτατορίας Δημητρίου Μπίτσιου) ήταν ικανοποιημένοι από την εμφάνιση και την ομιλία του Πρωθυπουργού. Εκείνος που κέρδισε όμως τις εντυπώσεις στα πηγαδάκια ανάμεσα στους βιομηχάνους δεν ήταν άλλος από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Το περίεργο είναι ότι ο Πρωθυπουργός μόλις τον είδε τον πλησίασε και τον χαιρέτησε θερμά, όπως έκανε και με τον πρώην (υπηρεσιακό) πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Το έχει κάνει συνήθεια, όπως φαίνεται ο Τσίπρας. Πρώτα επιτίθεται σφοδρότατα στους Στουρνάρα και Πικραμμένο στη Βουλή (για την υπόθεση Νovartis), αφήνει αιχμές εναντίον τους και εν συνεχεία όταν τους συναντά εκτός Βουλής χαριεντίζεται μαζί τους, σαν να μη συνέβη τίποτα.

«Εγώ τα έλεγα, αλλά…»

Οταν έφυγε από το Μέγαρο, οι βιομήχανοι περικύκλωσαν τον Στουρνάρα, θέλοντας να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει με την Ιταλία. Δηλαδή άφησαν τον Πρωθυπουργό να φύγει και παρέλαβαν τον Στουρνάρα. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Τους είπε (και αποτελεί είδηση) ότι θα πρέπει, μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία, να υπάρξει επανασχεδίαση του προγράμματος για έξοδο στις αγορές. Οτι αυτά που λέει συνεχώς και κουραστικά είναι να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» μαζί με μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ώστε να μην πάθουμε τα ίδια με τους Ιταλούς και πρόσθεσε: «Εγώ τα έλεγα αυτά από τον Δεκέμβριο, αλλά ποιος με άκουγε;».

Οικολογία και πίστη

Στην Ελλάδα θα βρίσκεται από αύριο –όπως μαθαίνω –ο Οικουμενικός ΠατριάρχηςΒαρθολομαίοςγια τις εκδηλώσεις Αγιοκατάταξης του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη το Σαββατοκύριακο στην Εύβοια και για το 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο «Προς μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του» που διοργανώνει το Πατριαρχείο στον Σαρωνικό 5-8 Ιουνίου. Ομως, την παραμονή του Συμποσίου, τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οΒαρθολομαίοςθα επισκεφτεί τον ΑρχιεπίσκοποΙερώνυμοστην Αρχιεπισκοπή. Είναι ένα τετ α τετ που έχει τη σημασία του, καθώς γίνεται μετά τη δικαστική διαμάχη των δύο πλευρών για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά. Ο Πατριάρχης θα επισκεφτεί Σπέτσες και Υδρα, ενώ η καταληκτική ημέρα του Συμποσίου θα διεξαχθεί εν πλω.

Παρέμβαση Μεϊμαράκη

Πολλαπλών μηνυμάτων και ερμηνειών παρέμβαση έκανε χθες οΒαγγέλης Μεϊμαράκηςμε ομιλία του στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Υπερασπίστηκε την ψήφιση της συμφωνίας του 2015 από τη ΝΔ, είπε πως αν δεν είχαν προκύψει εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 η χώρα θα είχε βγει από το πρόγραμμα και μίλησε θερμά για τονΠροκόπη Παυλόπουλο, αφού ανέφερε πως «ασκεί τα συνταγματικά του καθήκοντα με άψογο τρόπο, ως σύμβολο ενότητας και ως έκφραση του ελληνικού έθνους». Είπε ακόμη ότι ο εκλογικός κύκλος σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα πρέπει να ολοκληρώνεται.

Η ΝΔ κατά του Κλεισθένη

Πηγές μου στην περιφέρεια με ενημέρωσαν ότι οΛευτέρης Αυγενάκηςαυτήν την περίοδο εξορμά ανά την Ελλάδα με στόχο να ενημερώσει τους απανταχού γαλάζιους για τη στάση του κόμματος απέναντι στον Κλεισθένη και την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. Τις προάλλες βρισκόταν στην Ηπειρο και ήταν η όγδοη κατά σειρά εξόρμηση. Συνήθως τον συνοδεύουν ο υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔΤάσος Γαϊτάνηςκαι οι κατά τόπους βουλευτές. Στην Ηπειρο λοιπόν ήταν μαζί οΚώστας Τασούλας, ο οποίος όπως έμαθα σε κάποια φάση λέει στο ακροατήριό του «αφού η ΝΔ είναι κατά του Κλεισθένη, ο οποίος ως γνωστόν ανήκε στην οικογένεια των Αλκμεωνιδών που ήταν μια από τις αριστοκρατικότερες της Αθήνας, άρα η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα». Μεταξύ μας πολύ αμφιβάλλω αν εκτιμήθηκε το τασουλικό χιούμορ.