«Οχι» σε έναν «δικαστικό Καλλικράτη» μέσω της εξαγγελθείσας τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, λένε οι δικηγόροι της Αθήνας, παρουσιάζοντας μάλιστα επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι την ίδια ώρα η στρατηγική ανά την Ευρώπη είναι αυτή της μείωσης των δικαστηρίων σε πρώτο βαθμό.
Ηδη έχουν οριστεί οι ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, προκειμένου οι δικηγόροι να ψηφίζουν «ναι ή όχι» στην τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που εξήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Για τον λόγο αυτό θα στηθούν κάλπες στις 5, 6, 7, 8 και 11 Ιουνίου στην Ευελπίδων, στο Εφετείο, αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ώστε το όποιο αποτέλεσμα να είναι κατά το δυνατόν το πιο αντιπροσωπευτικό του δικηγορικού σώματος. 
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός χθες, σε συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για προεκλογικό πυροτέχνημα δίνοντας παράλληλα στοιχεία για τις τραγικές, όπως είπε, ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. 
«Αναρωτιέμαι πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη σύσταση των δύο νέων πρωτοδικείων, σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από τη στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται» είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.
Η εξαγγελία αυτή, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον νομικό κόσμο, έγινε χωρίς να υπάρχει καμία προηγούμενη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων. Και όπως επισήμανε ο Δημήτρης Βερβεσός, το νομοθετικό εγχείρημα εξαγγέλθηκε, ενώ την ίδια ώρα στα υπάρχοντα δικαστήρια υπάρχουν τεράστια κενά και ελλείψεις.
«Αυτή τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών, ενώ συνολικά, εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα πρωτοδικεία;» πρόσθεσε. Τέλος, ο Δημήτρης Βερβεσός αποκάλυψε ότι ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, ενώ ο Σύλλογος είναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ιντερνετ στο Πρωτοδικείο, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά θα έπρεπε να καλύπτονται από την Πολιτεία.