Εξελίσσεται σε θεσμό. Αρχές Ιουλίου (συγκεκριμένα από τις 4 έως τις 9) διοργανώνεται στη Σύρο για τρίτη συνεχή σεζόν τουρνουά μπάσκετ με μπροστάρη ένα παιδί του νησιού, τον Γιώργο Πρίντεζη. Και με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών, όχι μόνο Ελλήνων, αλλά και Ευρωπαίων. Φυσικά, το ζητούμενο εδώ δεν είναι να διαφημίσουμε το τουρνουά και το κυκλαδίτικο νησί. Γιατί πολύ απλά δεν το χρειάζονται. Η Σύρος εκπλήσσει με τις ανεξερεύνητες ομορφιές της, κυκλαδονήσι γαρ. Το δε τουρνουά, αρχίζει να μπουσουλά καθόσον συμπληρώνει τρία χρόνια ζωής και οι προϋποθέσεις για να μακροημερεύσει έχουν αυξητικές τάσεις. Γιατί κάνουμε, ωστόσο, την αναφορά; Γιατί αξίζει να αναδειχθεί η αγάπη του Πρίντεζη για το νησί του και παράλληλα τα οφέλη που απολαμβάνει η τοπική κοινωνία από τέτοιες πρωτοβουλίες. Ο διεθνής φόργουορντ του Ολυμπιακού συνέλαβε την ιδέα προ ολίγων ετών και μάλλον είχε στο μυαλό μια σύναξη φίλων. Στην πορεία, εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο: ένα συναπάντημα αστεριών, με ύπαρξη χορηγών, παράπλευρες εκδηλώσεις, μουσική και χορό. Ολα αυτά δίνουν παραπάνω ζωή σε ένα ούτως ή άλλως ανήσυχο νησί και μάλιστα μεσούντος του θέρους. Οι σπόνσορες σπεύδουν να στηρίξουν την εκδήλωση, σε εποχές που όλοι σκέφτονται διπλά ή τριπλά αν και πού θα επενδύσουν. Οι διάσημοι αθλητές συνδυάζουν αθλητισμό και μπάνια. Οι καταστηματάρχες βλέπουν τις πλατείες να γεμίζουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή τα ξενοδοχεία να κρεμούν ταμπέλα «είμαστε πλήρεις». Ολα αυτά για ποιον λόγο και με ποια αφορμή; Ενα τουρνουά μπάσκετ! Τόσο απλοϊκό στο να το σκεφθεί κάποιος, τόσο δύσκολο όμως και να το υλοποιήσει.

Συνήθως τα νησιά διοργανώνουν τα καλοκαίρια πολιτιστικά δρώμενα, που επίσης έχουν σουξέ και κλείνουν το μάτι στους τουρίστες. Σπεύδουν να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής ή και ξεχωριστές θεματικές ενότητες. Στη Σύρο μέσω του Γιώργου Πρίντεζη επέλεξαν και έναν εναλλακτικό δρόμο: αυτόν του μπάσκετ. Γιατί διαπίστωσαν από τις δύο πρώτες χρονιές πως ο αθλητικός τουρισμός έχει δυναμική και αν κάποιος το υποστηρίξει σωστά με διαφήμιση και γιατί όχι, τηλεοπτική μετάδοση, μόνο κερδισμένος θα βγει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, εξάλλου, ότι δίνονται χρήματα και για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ τα πιτσιρίκια του νησιού έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν ή να φωτογραφιστούν με άσους του μπάσκετ που μόνο από την τηλεόραση ή τις εφημερίδες τους έβλεπαν. Και αυτό, σίγουρα συγκαταλέγεται στα μεγάλα συν του συνολικού πακέτου.

Βέβαια, πριν από το τουρνουά, την ξεκούραση και τη διασκέδαση, υπάρχει το αγωνιστικό σκέλος και το φινάλε της σεζόν. Ο Πρίντεζης το έχει στο μυαλό του. Η Ερμούπολη και οι αμμουδερές παραλίες της Σύρου επί του παρόντος μπορούν να περιμένουν…