Λένε, λένε πολλοί για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο νέος κόουτς της ΑΕΚ κατά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Θυμούνται τους απλήρωτους ποδοσφαιριστές, το ελλιπέστατο ρόστερ, όσα βγήκαν και τα ακόμη περισσότερα που δεν βγήκαν στην επιφάνεια. Ουδεμία αντίρρηση. Ολα τα προηγούμενα, ωστόσο, είχαν τη μορφή ενός αμπαλάζ και το κουτί μέσα έγραφε «άλλοθι». Ο Μαρίνος Ουζουνίδης εργάστηκε, αναμφίβολα, σκληρά. Μόχθησε προκειμένου να επιτύχει στον Παναθηναϊκό. Αλλά ουδείς του ζήτησε ευθύνες. Ούτε για την όχι και τόσο άρτια, για να είμαστε ειλικρινείς, στελέχωση του ρόστερ. Ούτε για το γεγονός ότι το Τριφύλλι άγγιξε πολλά αρνητικά ρεκόρ. Παντού και πάντα αποθεωνόταν ο τεχνικός. Στις νίκες έβαζε το χεράκι του, στις ήττες η ευθύνη έπεφτε στους ποδοσφαιριστές ή στη δυσάρεστη και ανυπόφορη κατάσταση. Από μια άποψη, λογικό, καθόσον ο κόσμος αναζητούσε ένα σωσίβιο, μια ελπίδα στο πέλαγος απόγνωσης όπου κολυμπούσε ο Παναθηναϊκός. Ο άφθαρτος τεχνικός υπήρξε για τους οπαδούς ένας άνθρωπος-σύμβολο μιας προσπάθειας που όλοι γνώριζαν ότι δεν θα καταλήξει πουθενά. Αλλά, για να επανέλθουμε στο ζητούμενο, εκείνη η εποχή μάλλον ήταν η εύκολη για τον Ουζουνίδη κι ας συναντούσε καθημερινά αγκάθια στο έργο του. Τα δύσκολα τώρα βρίσκονται ενώπιόν του.

Ο λόγος; Η ΑΕΚ τον επέλεξε όχι με στόχο να κάνει ένα άλμα και να ξεπεταχθεί ύστερα από χρόνια. Οι εποχές άλλαξαν. Στα Σπάτα θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Συνεπώς, να φτάσουν ξανά στο τρόπαιο του πρωταθλητή, κάτι που εξ ορισμού μοιάζει με ειδική διαδρομή! Αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι ιστορικά η ΑΕΚ όταν παίρνει έναν τίτλο έχει μεγάλες πιθανότητες να πανηγυρίσει «καπάκι» και την επόμενη σεζόν! Συνέβη το ’39 και το ’40, το θυμόμαστε και το ’78 και το ’79, το είδαμε και την τριετία ’92-’94! Σίγουρα όμως το συνολικό εγχείρημα για τον Μαρίνο Ουζουνίδη θα είναι ένα γερό προπονητικό τεστ. Γιατί εκτός των άλλων θα πρέπει να διεκδικήσει κάτι αξιοσημείωτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς να έχει την ασφάλεια ενός άλλοθι, είτε αυτό έχει να κάνει με πληρωμές είτε με συνθήκες εργασίας. Πάει ο κόουτς σε ανώτερο επίπεδο.

Οπως σε ανώτερο πλατύσκαλο πατά πλέον και ο Μανόλο Χιμένεθ. Η διαφορά από την πρωταθλήτρια Ελλάδας στη Β’ Ισπανίας, δηλαδή στη Λας Πάλμας, νέο σταθμό του τεχνικού, είναι μεγάλη στο μυαλό του Χιμένεθ. Ανεξάρτητα αν το έκανε για τα χρήματα ή όχι, εκτιμά ότι από κει θα καταφέρει να ανέβει παραπάνω στην ιεραρχία και τελικά να χτυπήσει έναν χλιδάτο πάγκο του ισπανικού πρωταθλήματος. Κι ας έχει πάντα στο μυαλό του την ΑΕΚ, όπως είπε κατά τη χθεσινή παρουσίασή του ο παμπόνηρος προπονητής που δεν θέλει να κλείνει πόρτες.