Στους ταξιδιωτικούς οδηγούς το Μόναχο περιγράφεται ως η μυστική πρωτεύουσα της Γερμανίας. Στους επιχειρηματικούς κύκλους ως η γερμανική πόλη με την ισχυρότερη οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί εκεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα για να λάβει μέρος στα Study Days του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διοργανώνονται από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου. Με απώτερο στόχο; Να καταστήσει τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ του ιδεολογικού του χώρου κοινωνούς του σχεδίου του για τη μεταμνημονιακή εποχή της ευρωπαϊκής χώρας για χάρη της οποίας ανακαλύφθηκαν τα Μνημόνια.

Οι μυημένοι στα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς εμφανίζουν τα Study Days του ΕΛΚ ως μία από τις εκδηλώσεις με πρεστίζ. Ενα, δηλαδή, από τα events που η πρόσκληση σε αυτά –και κυρίως η πρόσκληση σε κάποιον να βρεθεί στα πάνελ των ομιλητών –προσδίδει σχεδόν αυτόματα κύρος σε εκείνον που θα τη λάβει. Για το μητσοτακικό επιτελείο ο συνδυασμός εκδήλωσης και τόπου έχει σημασία. «Οι Βαυαροί» λένε «παίζουν βαρύνοντα ρόλο στις αποφάσεις της Γερμανίας» –και τώρα που η επόμενη των Μνημονίων ημέρα βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εταίρους, η γνώμη της ηγέτιδας δύναμης έχει προφανή αξία. Οπότε από την Πειραιώς ποντάρουν πολλά στην παρουσία του γαλάζιου αρχηγού εκεί. Στις 7 του μήνα, το πρωί, εκείνος θα συμμετέχει σε ένα ντιμπέιτ με τον οικοδεσπότη, τον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Με θέμα «οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον της Ευρώπης».

Την προηγούμενη ημέρα στη θέση του Μητσοτάκη απέναντι στον Βέμπερ θα κάθεται η Ανγκελα Μέρκελ για να συζητήσει «τις κύριες προκλήσεις της Ενωσης στα χρόνια που έρχονται». Στο αμέσως προηγούμενο πάνελ από αυτό του πρόεδρου της ΝΔ θα μιλάει ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια επισημαίνουν και τη συμμετοχή στην εκδήλωση της Κρισταλίνα Τζορτζίεβα, η οποία τώρα είναι CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Οι συνεργάτες του νεοδημοκράτη προέδρου αναφέρουν πως αυτός θα εκμεταλλευθεί τον χρόνο που θα περάσει στη βαυαρική μητρόπολη για να ενημερώσει το αφάν γκατέ των ομοϊδεατών του σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα του κόμματός του για την Ελλάδα. Για την ακρίβεια, λένε πως «θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», άρα θα πρέπει να τους εξηγήσει και τις προϋποθέσεις που οφείλει να δημιουργήσει, αν αναλάβει την εξουσία, για την τόνωση της ανάπτυξης. Οπως και τους τομείς που προτίθεται να δώσει έμφαση, «σαν τον τουρισμό, τα logistics και την ενέργεια».

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΚ. Ειρήσθω εν παρόδω, στο ακροατήριο θα βρίσκονται και ευρωβουλευτές του ΕΛΚ από κάθε χώρα της ΕΕ και με βάση τη δομή της εκδήλωσης θα υπάρχει αλληλεπίδραση με το κοινό. Οι ευρωβουλευτές θα έχουν, επομένως, τη δυνατότητα να του θέσουν ερωτήματα πάνω σε όσα θα τους πει και φυσικά εκείνος θα πρέπει να τα απαντήσει.

Στα φετινά Study Days αναμένεται –και λόγω πόλης –να κυριαρχεί ο γερμανικός παράγοντας. Και σύμφωνα με πηγές που έχουν διαύλους επικοινωνίας με το Βερολίνο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των Γερμανών για το ποιο θα είναι το πλαίσιο –νομοθετικό ή γραφειοκρατικό αν προτιμάτε –των επενδύσεων στην Ελλάδα. Εξού και ο Μητσοτάκης θα κληθεί εκεί να εκθέσει ένα ελκυστικό και κυρίως σαφές πλαίσιο εφόσον επιθυμεί, όπως συχνά λέει, να έρθουν ξένοι επενδυτές στη χώρα.

Με άλλα λόγια, η παρουσία του στο Μόναχο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια πρόβα τζενεράλε, ενόψει των πληροφοριών που τον θέλουν να επισκέπτεται την πραγματική γερμανική πρωτεύουσα στα τέλη Ιουνίου.