Είναι όπως όταν μαδάς τη μαργαρίτα. Ποιος μένει, ποιος φεύγει… Εν προκειμένω, από τον πολύπαθο χώρο της διαιτησίας και κάποιο διάστημα προτού καταρτιστούν οι πίνακες της προσεχούς σεζόν. Στα ενδότερα της διαιτησίας η λέξη που επικρατεί είναι «σφαγή». Θα έχουμε, άραγε, καρατομήσεις; Ηχηρές αποχωρήσεις; Χθες, πάντως, ο Δημήτρης Θάνος γνωστοποίησε το διαιτησία τέλος! Μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε συναντήσει διαιτητάνθρωπο και δεν έδειχνε να έχει πάρει τέτοια απόφαση. Να επρόκειτο για κάτι ξαφνικό; Το πιθανότερο είναι πως ο συγκεκριμένος διαιτητής εδώ και κάμποσο διάστημα ζύγιζε πράγματα και καταστάσεις. Στα 39 του χρόνια ο διαιτητής από τα Γρεβενά, δύσκολα είχε κάτι άλλο να περιμένει. Δεν έγινε διεθνής νωρίτερα, κάτι που ήθελε και ζητούσε πολύ, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι σήμα έπαιρναν κάποιοι που αντικειμενικά δεν ήταν καλύτεροί του. Η ΚΕΔ της τωρινής εποχής έδωσε εφέτος λίγα παιχνίδια στον Θάνο και δεν τον έβαλε να περάσει στον χρόνο που έπρεπε τα αγωνιστικά τεστ. Με άλλα λόγια, προέκυψαν εμπόδια. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο Θάνος έσκισε στην καριέρα του ή ήταν ένα διαιτητικό ταλέντο που θα μας λείψει. Αλλο το ένα, εντελώς διαφορετικό το άλλο.

Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι. Επίσης απογοητευμένοι από την κατάσταση. Μόνο μυστικό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η επιστολή του Περέιρα προς τους διαιτητές μετά την απόφαση του Πορτογάλου να ορίσει τον Μπορμπαλάν στον τελικό του Κυπέλλου, συντήρησε το κλίμα καταψύκτη στους κόλπους της διαιτησίας. Δεν είναι όλοι οι διαιτητές αυτό που συνήθως λέμε μια γροθιά και βέβαια ας μην ορκιστούμε ότι και στην ΚΕΔ υπάρχει σύμπνοια απόψεων. Απλά συνυπάρχουν ορισμένα στελέχη. Η νέα εποχή αρχίζει με συνθήκες ολότελα συζητήσιμες. Η εφαρμογή του VAR, η εξόφληση των διαιτητών και το σβήσιμο των χρωστούμενων, όπως και το κάλεσμα αλλοδαπών που κατά τα φαινόμενα θα βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά των ντέρμπι, απογοητεύουν και ακυρώνουν τους γηγενείς διαιτητές. Ας πρόσεχαν και ας έκαναν λιγότερα λάθη. Διότι την εφετινή σεζόν ξεπέρασαν κάθε όριο ανεκτικότητας. Είναι σαφές ότι κάποιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν προτού τους… φύγουν. Το ξήλωμα των πινάκων είναι προ των πυλών. Μένει να φανεί τι ακριβώς θα κάνουν ο Περέιρα, οι στενοί του συνεργάτες και οι τοποτηρητές της FIFA. Θα είναι παντού παρόντες και ο λόγος τους θα μετρά περισσότερο από ποτέ.

Οσο για τον Θάνο, έγραψε στο αποχαιρετηστήριο μήνυμά του πως «θα ασχοληθώ όπου μου ζητηθεί». Αυτό είναι υπόσχεση ή μήπως… απειλή; Το έπραξαν και άλλοι παλαίμαχοι για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά πρόοδο δεν είδαμε. Οπότε…