Θρίλερ με την ανανέωση της βίζας του Ρόμαν Αμπραμόβιτς στη Βρετανία.

Το μυστήριο της (σπάνιας) απουσίας του ρώσου ολιγάρχη από τις εξέδρες του Γουέμπλεϊ που φιλοξένησε τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λύθηκε χθες, όταν αποκαλύφθηκε πως οι βρετανικές Αρχές δεν έχουν ανανεώσει την επιχειρηματική του βίζα. Ηταν η μοναδική φορά από το 2003, όταν αγόρασε την Τσέλσι, που δεν βρέθηκε κοντά της στην κατάκτηση ενός τροπαίου, όπως το Κύπελλο που κατέκτησε το Σάββατο με νίκη 1-0. «Δεν ξέρουμε αν ή πότε θα δώσουν βίζα στον Αμπραμόβιτς», σημείωναν χθες ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Πηγή κοντά στον Αμπραμόβιτς επιβεβαίωσε στο Sky News πως η βίζα του ιδιοκτήτη της Τσέλσι έληξε στο τέλος Απριλίου. Τα αρχεία πτήσεων του ιδιωτικού Boeing 767 του ρώσου επιχειρηματία δείχνουν πως η τελευταία φορά που βρέθηκε στο Λονδίνο ήταν η 1η Απριλίου.

Ο Αμπραμόβιτς ήταν απών και από τη δίκη στην οποία θα κατέθετε ως μάρτυρας την προηγούμενη εβδομάδα σε δικαστήριο του Λονδίνου για τη διένεξη των συμπατριωτών του ολιγαρχών Ολεγκ Ντεριπάγκα και Βλαντίμιρ Ποτάνιν. Ο συνεργάτης του Αμπραμόβιτς Νταβίντ Νταβίντοβιτς κατέθεσε στο δικαστήριο πως το αφεντικό της Τσέλσι ήταν στην Ελβετία για να παραστεί σε δίκη στην οποία είναι κατηγορούμενος για άλλη υπόθεση. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επικαλούνται άνθρωπο του περιβάλλοντος του Αμπραμόβιτς ο οποίος ανέφερε πως το αίτημα για βίζα δεν έχει απορριφθεί, αλλά οι βρετανικές Αρχές κάνουν περισσότερο χρόνο από το σύνηθες για να την ανανεώσουν, χωρίς να δίνουν κάποια εξήγηση.

«Δυνητικά σημαντικό»

Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ ο υπουργός Ασφαλείας Μπεν Ουάλας περιορίστηκε να πει πως «δεν σχολιάζουμε ατομικές υποθέσεις».

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Μπομπ Σίλι δήλωσε: «Είτε υπάρχει μια αθώα εξήγηση ή η κυβέρνηση γίνεται όλο και λιγότερο συμπαθητική για τους ρώσους ολιγάρχες στη Βρετανία. Είτε το ένα είτε το άλλο, η άρνηση χορήγησης βίζας στους ολιγάρχες είναι δυνητικά σημαντική».

Η υπόθεση Αμπραμόβιτς αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στις ταραγμένες διπλωματικές σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία, μετά την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στον πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ.

Ο διαχειριστής fund Ουίλιαμ Μπράουντερ, που ηγήθηκε της καμπάνιας για την επιβολή περιορισμών κατά της ροής ρωσικών κεφαλαίων στη Δύση, θεωρεί ανεξήγητη τη στάση των Βρετανών. «Θα πρέπει να ήταν πολύ απογοητευτικό για τον Αμπραμόβιτς που δεν μπόρεσε να επισκεφθεί την αγαπημένη του Τσέλσι» σχολίασε.

Μένει να απαντηθεί αν οι Βρετανοί θα ανανεώσουν τελικά τη βίζα του Αμπραμόβιτς κι αν η καθυστέρηση ή η άρνηση των Αρχών που έχουν αναλάβει τη διαδικασία θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην Τσέλσι, η οποία φέρεται να παίρνει διαζύγιο από τον προπονητή της Αντόνιο Κόντε.