Στην κατηγορηματική διάψευση ότι είναι μέλος της NRA (Εθνικής Ένωσης Οπλών) προχώρησε με αποκλειστική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο Αντώνης Παγουρτζής , ο πατέρας του 17χρονου που αιματοκύλισε το σχολείο της Σάντα Φε στο Χιούστον.

Ένα 24ωρο μετά το μακελειό στο σχολικό συγκρότημα της Σάντα Φε ο Αντώνης Παγουρτζής, σε κακή ψυχολογική κατάσταση, με τρεμάμενη φωνή και υπό καθεστώς έντονης συναισθηματικής φόρτισης, μίλησε στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ Θανάση Τσίτσα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στο τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Δημήτρη Παγουρτζή να εκτελέσει 9 μαθητές και μία καθηγήτρια την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες ήταν ένας ήσυχος έφηβος, που συμμετείχε σε επιδείξεις χορού μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας κι έπαιζε αμυντικός στην ομάδα αμερικάνικου φούτμπολ του γυμνασίου του. Ήταν παθιασμένος με τα σύμβολα, με την ιαπωνική ιστορία, με την ηλεκτρονική μουσική και με τα όπλα.

Ο Έλληνας πατέρας του με καταγωγή από την Μαγουλίτσα Καρδίτσας ισχυρίζεται ότι δεν είχε αντιληφθεί από την συμπεριφορά του ότι κάτι συνέβαινε στον ψυχισμό του παιδιού. Ένας συμμαθητής του είπε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο νεαρός, που έπαιζε στη δεύτερη ομάδα αμερικάνικου φούτμπολ του γυμνασίου του, αντιμετώπιζε «κακομεταχείριση και προσβολές» από άλλους μαθητές. Τον εκφοβισμό που έχει δεχθεί απο το σχολικό περιβάλλον προβάλλει ως την πιθανότερη αίτια και ο Αντώνης Παγουρτζής.

την ελληνοαμαερικανική κοινότητα του Γκάλβεστον ο Αντώνης Παγουρτζής, σύμφωνα με μαρτυρίες ομογενών που μίλησαν στον ΑΝΤ1, έχει τη φήμη ενός περήφανου ανθρώπου με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και την οικογένεια του. Ο 64χρονος, ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, προσπαθούσε να κρατήσει τα τέσσερα παιδιά του πολύ κοντά στις ελληνικές τους ρίζες και στην εκκλησία.

Η συνέντευξη του Αντώνη Παγουρτζή στον ΑΝΤ1:

-Έχετε εξηγήσεις για το ποια ήταν η αιτία αυτού μακελειού;

“Το Χιούστον ξέρει ποιος είμαι. Η οικογένεια μου είναι μια άριστη οικογένεια. Ο Δημήτρης ήταν η κολώνα της οικογένειας. Δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα. Δεν έχει μαλώσει με κανέναν. Τι έγινε δεν ξέρω. Μακάρι να με βοηθήσει ο θεός να μάθω κι εγώ και η οικογένεια μου τι ακριβώς έγινε. Βρισκόμαστε όλοι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Μακάρι να σκότωνε εμένα και όχι τα παιδιά. Πήρα τηλέφωνο στην οικογένεια μου στην Ελλάδα και τους είπα να ανάψουν τρία κεριά: ένα για τα θύματα, ένα για το γιό μου και ένα για την οικογένεια μου. Όπως έχασαν αυτοί οι γονείς τα παιδιά τους έχω χάσει κι εγώ το γιό μου…Εγώ είμαι 64 χρονών. Εγώ θα πεθάνω και ο γιός μου θα είναι φυλακή;»

-Γνωρίζω ότι χθες κοιμηθήκατε σε φιλικό σας σπίτι. Φοβάστε αντίποινα;

– Βεβαίως φοβόμαστε αντίποινα. Δεν είναι λίγο αυτό που έγινε, έφυγαν πολλές ζωές. Ήθελα να προστατεύσω την κόρη μου και τα εγγόνια μου».

–Τον έχετε δει τον γιό σας ;

“Όχι ακόμα. Σήμερα θα τον δει ο εφημέριος της ενορίας μας και ο δικηγόρος».

– Στον ανακριτή είπε ότι «δεν πείραξε τους φίλους του για να έχουν να διηγηθούν την ιστορία του».

– Γράφτηκε ότι είστε μέλος της NRA;

“Αυτά είναι ψέματα και προέρχονται από συγγενείς μου στην Ελλάδα. Το κάνουν από εκδίκηση και ζήλεια.Δεν ανήκω σε καμμιά οργάνωση. Η μόνη οργάνωση που έχει ο Παγουρτζής στην καρδιά του είναι η Εκκλησία. Και όλοι το ξέρουν. Όταν έκλεισε η εκκλησία στο Γκάλβεστον εγώ την άνοιξα. Και το ξέρουν όλοι αυτό. Τα παιδία μου μεγάλωσαν μέσα στην εκκλησία».

Τα όπλα που χρησιμοποίησε ο γιός σας ;

«Έχω όπλα, είμαι κυνηγός και είχα μια φάρμα την οποία νοίκιαζα την δεκαετία του ’80.Τα όπλα που είχα στο σπίτι μου είχαν σχεδόν σκουριάσει και ήταν δηλωμένα».

– Ποια ήταν η σχέση του με την Ελλάδα;

«Την Ελλάδα την αγαπούσε πολύ. Πήγαινε στο χωριό του στην Καρδίτσα, όπως συνήθιζε να μου λέει, για να δει την γιαγιά του. Από εννέα μηνών ερχόταν στην Ελλάδα. Έχω μάθει τα παιδιά μου να αγαπάνε την Ελλάδα και το χωριό».

Πηγή: ANT1

«Είναι αλήθεια. Δεν πείραξε κανέναν από τους φίλους του. Δεν το προκάλεσε αυτό ο γιος μου.. Αυτό είναι σίγουρο και θα αποδειχθεί. Mακάρι να είχα πάρει κάτι είδηση, να βγω έξω και να το προλάβω. Στους αστυνομικούς είπα αφήστε με να πάω μπροστά να σκοτώσει εμένα και όχι άλλους… Όταν έφτασα στο σχολείο δεν πήγα να σώσω τον γιό μου, ήθελα να σώσω τα παιδιά».

– Πως εξηγείτε αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή του, ένα μπλουζάκι «Γεννημένος για να σκοτώνω», ναζιστικά σύμβολα και σταυρούς και υλικό που παραπέμπει σε ακροδεξιές και ναζιστικές ομάδες;

«Δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω πολλά, αλλά κάτι έχει γίνει με το παιδί στο σχολείο…»