Αδεια για… καλοκαιρινές διακοπές έδωσε η Ντανιέλ Νουί στους έλληνες τραπεζίτες μετά την επιτυχία τους στα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εμφανώς ικανοποιημένη και με όρεξη για χιούμορ, στη συνάντηση της Δευτέρας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η σιδηρά κυρία του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) κάποια στιγμή τους είπε: «Τώρα μπορείτε να πάτε διακοπές». Αλλωστε η καμπάνα του SSM θα αρχίσει να χτυπά πλέον για τους συναδέλφους τους σε όλες τις συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη. Ηρθε η ώρα να περάσουν και αυτοί από τη βάσανο των στρες τεστ. Βέβαια, κάθε άλλο παρά τις μετρητοίς πήραν οι έλληνες τραπεζίτες την προτροπή της Νουί, αφού γνωρίζουν καλά ότι θα τρέχουν και δεν θα φθάνουν καλοκαιριάτικα με τα κόκκινα δάνεια. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το πραγματικό μήνυμα που έστειλε η Νουί: Καλά τα στρες τεστ, αλλά για να εξακολουθήσουν να είναι καλά τα νέα για τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων την επόμενη διετία.

Υπο-ανάπτυξηαπό τουπερ-πλεόνασμα

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι όσο η κυβέρνηση εμφανίζει υπερπλεονάσματα στον προϋπολογισμό και όσο ροκανίζει –με τον τρόπο αυτόν –τα εισοδήματα και την ανάπτυξη της οικονομίας, τόσο πιο δύσκολο κάνει το έργο των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αξιόπιστες πηγές των δανειστών υπολογίζουν ότι με το υπερφυσικό πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2017, διπλάσιο από τον στόχο 1,75% που είχε τεθεί, χάθηκε μία μονάδα από την ανάπτυξη. Κάπως έτσι, δηλαδή, με τους φόρους, τα χαράτσια και τη στάση πληρωμών του Δημοσίου εκτοξεύθηκε το πλεόνασμα αλλά η ανάπτυξη πάτωσε!

Προβλέψεις – σοκ

Τα χειρότερα όμως έρχονται. Οι εκτιμήσεις που έχουν στα χέρια τους οι ίδιες πηγές δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να σέρνεται και το 2018. Κρατηθείτε! Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,7% (έναντι αρχικού στόχου 2,5%). Οσο για το 2019 θα κυμανθεί πέριξ του 1%. Είδες το υπερπλεόνασμα;

Συμφέρει με τη ΡΑΕ…

Οι δαπάνες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δεν επιβαρύνουν αμέσως τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμμέσως όμως οι έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τα έξοδα λειτουργίας μέσα π.χ. από το τέλος που επιβαρύνει τα καύσιμα. Αλλά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν διάφορα παράβολα και τέλη για αδειοδοτήσεις επενδύσεων κ.λπ.

Κατόπιν τούτου, το ερώτημα που τίθεται είναι αν –όπως αλιεύσαμε από τη Διαύγεια –είναι υπερβολικές οι δαπάνες που εγκρίθηκαν σε μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ ύψους 600 ευρώ ως «έξοδα σε ταξίδια εσωτερικού» για τη μετακίνησή του στα Ιωάννινα προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει η Αρχή για τις διαγωνιστικές διαδικασίες των ΑΠΕ κατά το διάστημα 15-16 Μαΐου. Την ίδια στιγμή, σε χαμηλόβαθμο στέλεχος της Αρχής εγκρίθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από 15 Μαΐου έως 18 Μαΐου, ποσό 300 ευρώ!

…και με απεριόριστες κλήσεις

Επιπλέον, με άλλη απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ, που δημοσιεύθηκε επίσης στη Διαύγεια, εγκρίθηκαν μηνιαίες δαπάνες για δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις ύψους 1.260 ευρώ τον μήνα σε 20 στελέχη της Αρχής (μέλη της ολομέλειας και προϊστάμενοι διευθύνσεων και τμημάτων), ήτοι 15.120 ευρώ ετησίως.

Και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της δαπάνης, ο πρόεδρος της Αρχής έχει ανώτατο επιτρεπτό ποσό δαπάνης μηνιαίως 130 ευρώ και οι έξι αντιπρόεδροι και μέλη της ολομέλειας από 80 ευρώ έκαστος. Ποσά στα οποία δεν συνυπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη. Κι όλα αυτά όταν με 40 ευρώ τον μήνα μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει σύνδεση με εταιρεία κινητής για απεριόριστες κλήσεις και Ιντερνετ!

Μάλλον εκεί στη ΡΑΕ καλύτερα να τους ντύνεις παρά να τους δίνεις τηλέφωνα και ταξίδια…