Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «κτήνη» ορισμένους παράτυπους μετανάστες, κατά τη διάρκεια συζήτησης την Τετάρτη για τις λεγόμενες πόλεις-καταφύγια και το μεταναστευτικό, αναφερόμενος ιδίως στα μέλη της συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13).

«Απελαύνουμε κόσμο από τη χώρα (…). Δεν θα το πιστεύατε πόσο κακοί είναι ορισμένοι από δαύτους», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τους δήμους της Καλιφόρνια, οι οποίοι αρνούνται να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες μετανάστευσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Αυτοί δεν είναι άνθρωποι, αυτά είναι κτήνη», συνέχισε ο Τραμπ. «Θα τους απελαύνουμε από τη χώρα αυτή με ρυθμό που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», συμπλήρωσε.

Αντίδραση των Δημοκρατικών

«Ο νόμος στην Καλιφόρνια προσφέρει καταφύγιο σε ορισμένους από τους πιο διεφθαρμένους και πιο βίαιους εγκληματίες στη γη, όπως στα μέλη της συμμορίας MS-13», υποστήριξε ακόμη ο ρεπουμπλικάνος, καταγγέλλοντας ότι, κατ’ αυτόν, «αθώοι (άνθρωποι), άνδρες, γυναίκες και παιδιά» βρίσκονται «στο έλεος σαδιστών εγκληματιών».

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση από την πλευρά των Δημοκρατικών. «Οι μετανάστες είναι ανθρώπινα όντα. Οχι κτήνη, ούτε εγκληματίες, ούτε διακινητές ναρκωτικών, ούτε βιαστές. Είναι ανθρώπινα όντα», δήλωσε ο Τζάρεντ Πόλις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στην Πολιτεία Κολοράντο.

Επαναλαμβάνοντας ένα από τ’ αγαπημένα του επιχειρήματα, ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι μαζικές ροές παράτυπων μεταναστών προς τις ΗΠΑ οφείλονται στο ότι η χώρα έχει «τους πιο ηλίθιους νόμους για τη μετανάστευση στον κόσμο».