Αγγελοι, σκοτεινές Μαντόνες, Σταυροφόροι και όλες οι σύγχρονες βερσιόν της σχέσης µόδας-Βατικανού παρήλασαν ως κοστούµια γνωστών σταρ στο Met Gala. Ξεχώρισε η «πάπισσα Ριάνα» µε την παραλλαγή µίτρας επί κεφαλής. Η πιο ωραία ιστορία όµως ήταν του Τζέιµς Μάρτιν, ενός πραγµατικού ιερέα που εµφανίσθηκε µε τα άµφια. «Μ’ αρέσει το κοστούµι σας», του είπαν στην είσοδο. «Πολύ funky. Ωραία ιδέα να ντυθείτε σέξι παπάς». Η ιδέα ότι ήταν πράγµατι ιερέας δεν πέρασε από το µυαλό κανενός.

«Τέτοιο διονυσιασμό που δυναμιτίζει ολόκληρο το θέατρο έχουν να δουν οι Νεοϋορκέζοι από τη δεκαετία του ’60». Ο κριτικός των «New York Times» αποθέωσε τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Και πώς αλλιώς; Ενα έργο που είναι σαν να γράφτηκε για το χάος της σημερινής αμερικανικής πολιτικής σκηνής στα χρόνια του Τραμπ. «Ενα έργο σκληρό, υπνωτικό, πρωτόγονο και αιθέριο. Η μουσική της γήινης ύπαρξης με όλες τις δελεαστικές υποσχέσεις της, που περιμένουν να εκπληρωθούν –και να ματαιωθούν». Well said.

Ειναι δύσκολο να είσαι Αργεντινός. Μετά τα λάθη της κυβέρνησης της Κριστίνα Κίρσνερ που καταρράκωσαν την ήδη προβληματική οικονομία της χώρας, ο νέος πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι δεν φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλύτερα. Ο bon viveur πρώην δήμαρχος του Μπουένος Αϊρες, που προεκλογικά είχε περηφανευθεί για την «πολύ έντονη ερωτική ζωή» του, στράφηκε εκ νέου στο ΔΝΤ ζητώντας χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κρίση φαίνεται να μην έχει τέλος στη χώρα του τάνγκο. Εδώ που τα λέμε βεβαια, ούτε και στη χώρα του τσάμικου.

Ο,τι πιο συγκινητικό, αισιόδοξο και ανθρώπινο είδαμε τον τελευταίο καιρό. «Το φιλί», η υπέροχη φωτογραφία του Παναγή Χρυσοβέργη βραβεύθηκε στον διεθνή διαγωνισμό ΕΡΑ. Ενα ηλικιωμένο ζευγάρι φιλιέται με πάθος και χαρά, σαν την πρώτη φορά. «Ως φωτογράφος θέλω να παγώσω τη μνήμη και να τη μετατρέψω σε εικόνες. Να δείξω ότι υπάρχουν καθημερινές στιγμές που μπορούμε πολύ εύκολα να χάσουμε». Πόσο κέφι για ζωή μπορεί να χωρέσει σε ένα καρέ; Πόσο κέφι για ζωή μπορεί να χωρέσει σε μια ζωή;

Μια Ελληνίδα είναι η νέα επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η γεννημένη στην Αθήνα Πηνελόπη Κουγιανού – Γκόλντµπεργκ κρίθηκε ως η πλέον ικανή να δώσει απάντηση στο δύσκολο ερώτημα του καιρού μας: Πώς να δοθεί βοήθεια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η 55χρονη καθηγήτρια του Γέιλ θεωρεί ότι «τα οικονομικά προσφέρουν έναν ειδικό φακό για την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης». Επέλεξε να σπουδάσει Οικονομικά, λέει, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα έπρεπε να φύγει στο εξωτερικό για να κάνει καριέρα. Αλλη μια που ξεγελάστηκε.

«Οπου κι αν πάω, βρίσκω ότι ένας ποιητής είχε βρεθεί εκεί πριν από μένα». Κι όμως. Ο Ζίγκµουντ Φρόιντ –πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 162 χρόνια από τη γέννησή του –έφτασε πρώτος σε πολλά μύχια κομμάτια αυτού που κάνει τον άνθρωπο άνθρωπο. «Ο πρώτος άνθρωπος», έλεγε, «που εκτόξευσε μια προσβολή αντί για μια πέτρα ήταν εκείνος που δημιούργησε τον πολιτισμό». Κάποιες από τις θεωρίες του αντέχουν, κάποιες αμφισβητούνται. Ισως δεν κρύβεται πάντα κάτι από πίσω. Το έλεγε κι αυτό: «Μερικές φορές, ένα πούρο είναι απλά ένα πούρο».