Ισως να προκύπτει ενδόμυχα… επηρεασμός από το αυτονόητο. Την ίδια χώρα, την ίδια γλώσσα. Ισως πάλι και όχι, μιας και η αλήθεια είναι ότι ο Πέδρο Μαρτίνς σε αυτή την πρώτη του παρουσία πίσω από τα μικρόφωνα ως προπονητής του Ολυμπιακού δεν θύμισε όλους τους πορτογάλους προκατόχους του. Αυτή η χαρακτηριστική ηρεμία στον λόγο του, ο τόνος της φωνής του, αλλά και οι βασικές ποδοσφαιρικές ιδέες του παρέπεμψαν σε δύο συγκεκριμένους. Συμπτωματικά –και –στους καλύτερους συμπατριώτες του, που πέρασαν από το μεγάλο λιμάνι. Κάτι από Λεονάρντο Ζαρντίμ, κάτι (κυρίως) από Μάρκο Σίλβα. Κάτι δικό τους, και… δικό του.

Το στίγμα συγκεκριμένο. Πολλή δουλειά, ελκυστικό ποδόσφαιρο, τίτλοι. Η τριλογία της… ευτυχίας στο μεγάλο λιμάνι και μαζί ένα ταξίδι στον χρόνο. Από το 2012, στο 2015 και τώρα στο 2018. Οι ίδιες σκέψεις, σχεδόν τα ίδια λόγια από τρεις όχι και τόσο διαφορετικούς εκπροσώπους της ίδιας ποδοσφαιρικής σχολής, που βρέθηκαν να κρατούν στα χέρια τους το ίδιο πρότζεκτ: τις φιλοδοξίες του Ολυμπιακού και των φιλάθλων του.

«Ελκυστικό ποδόσφαιρο»

«Θέλουμε να έχουμε ποιότητα και να παίξουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο, αυτή είναι η υποχρέωση απέναντι στους φιλάθλους μας. Επειδή όμως μπορεί να υπάρξουν και ματς στα οποία αυτό δεν θα είναι εφικτό, θέλω σίγουρα σε κάθε ματς να δίνουμε και την ψυχή μας στο γήπεδο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε ο 48χρονος Πέδρο Μαρτίνς χθες το μεσημέρι στην Πλατεία Αλεξάνδρας θέλοντας να καταθέσει διαπιστευτήρια καθήμενος δίπλα στον αντιπρόεδρο Σάββα Θεοδωρίδη και τον Κριστιάν Καρεμπέ. «Θέλω κι εγώ να βγαίνω νικητής από το γήπεδο έχοντας προσφέρει γρήγορο και ελκυστικό ποδόσφαιρο» ήταν τα αντίστοιχα λόγια του Μάρκο Σίλβα τρία χρόνια πριν, στην ίδια αίθουσα και με το ίδιο άγχος, αλλά και τον ίδιο σκοπό, επίσημη παρουσίαση γαρ. «Ξέρω τι περιμένουν ο κόσμος και η ομάδα από μένα. Είμαι έτοιμος. Θέλω να παίζουμε καλά και με προσωπικότητα. Θέλουμε μια ομάδα που θα έχει τον έλεγχο στα παιχνίδια. Χρειάζεται πολλή δουλειά και συγκέντρωση. Να δείξουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο, αυτό που θέλει να βλέπει ο κόσμος, αυτό που περιμένει από μας» πρόσθεσε ο Μαρτίνς χθες, κερδίζοντας σίγουρα τις εντυπώσεις με τον λόγο του αλλά και τη σιγουριά του. «Θα δουλέψουμε με τέτοιο τρόπο που θα μπορέσουμε να πετύχουμε πράγματα. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος μας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και για την υλοποίηση αυτού του στόχου θα δουλέψουμε. Θέλω οι παίκτες να τα δώσουν όλα για να είναι ικανοποιημένος ο κόσμος. Τόσο από το αποτέλεσμα όσο και από το ποδόσφαιρο. Υπάρχει μια δέσμευση για πολλή δουλειά» συμπλήρωσε. «Ξέρω ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού αγαπούν την ομάδα και είναι μαζί της στις νίκες αλλά και στις ήττες. Θα δουλέψουμε πολύ και με τρόπο που θα έρχονται πολλές νίκες. Θέλω να έχω μια ομάδα με ποιότητα, με σεβασμό στους φιλάθλους που προτιμούν το καλό ποδόσφαιρο και να υπάρχει η φιλοδοξία που είχε. Να είναι πρωταθλητής και να κερδίζει» ήταν η προ εξαετίας αντίστοιχη δέσμευση του Ζαρντίμ, το μεσημέρι της δικής του παρουσίασης για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Οι δύο πρώτοι τα κατάφεραν. Από χθες… μετρά ο χρόνος και για τον νέο κάτοχο της γωνιάς του πάγκου των γηπεδούχων στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Ο Πέδρο Μαρτίνς, πριν ο δρόμος του τον βγάλει στο Λιμάνι, ήταν στην Γκιμαράες και έφτασε μαζί της ώς την 4η θέση του πρωταθλήματος, αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου (2017). Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ –πριν –ήταν στην Μπράγκα και έφτασε ώς την 3η θέση του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ο Σίλβα ήρθε από τη Σπόρτινγκ, με την οποία κατέκτησε και εκείνος την 3η θέση του πρωταθλήματος, αλλά και το πρώτο Κύπελλο έπειτα από χρόνια. Ο παρονομαστής μοιάζει ίδιος. Η φιλοδοξία, η πρώτη… αποστολή μακριά από τη χώρα τους. Η ευκαιρία να διαχειριστούν μια ομάδα στο επίπεδο του Ολυμπιακού που μπορεί φέτος να κατέληξε τρίτος στον βαθμολογικό πίνακα, αλλά παραμένει το μεγαλύτερο μέγεθος της χώρας. Ενας οργανισμός – πρότυπο με συνθήκες εργασίας πολύ υψηλού επιπέδου. Σήμερα ο Ζαρντίμ είναι ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς της Ευρώπης και ο Σίλβα έχει ήδη μια θέση ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούνται κόουτς επιπέδου Πρέμιερ Λιγκ. Βοήθησαν πολύ τους Ερυθρολεύκους, βοηθήθηκαν και εκείνοι όμως ακόμη περισσότερο. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο, έτσι και η επιτυχία. Σχέσεις αμφίδρομες.

«Γνωρίζω καλά τη φιλοσοφία του συλλόγου. Αυτό χάθηκε τη φετινή χρονιά. Να παίζουμε με δύναμη και συγκέντρωση. Να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι. Ξέρουμε ότι οι αντίπαλοί μας είναι δυνατοί, αλλά είμαι έτοιμος» είπε ο Μαρτίνς. «Δεν νιώθω πίεση και ξέρω ότι στόχος είναι το πρωτάθλημα. Θα δουλέψουμε με τέτοιο τρόπο που θα μπορέσουμε να πετύχουμε πράγματα. Θέλω οι παίκτες να τα δώσουν όλα για να είναι ικανοποιημένος ο κόσμος. Σε λίγες εβδομάδες η ομάδα θα δώσει το πρώτο επίσημο παιχνίδι της. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, αλλά μεγάλος μας στόχος είναι και η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Γι’ αυτό και θα κάνουμε μια προετοιμασία που θα μας βοηθήσει και στην προσπάθειά μας για την κατάκτηση του τίτλου». Φυσικά ρωτήθηκε και… για τα άλλα. Τα μεταγραφικά, τα συστήματα, ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν κ.λπ. Εκείνα που… βγάζουν ειδήσεις ανάλογες της περίστασης.

Φιλοδοξία

Ο νέος προπονητής των Ερυθρολεύκων όμως προφανώς και έδειξε ικανός χειριστής… της μπάλας: «Είναι λογικό έπειτα από μια χρονιά που δεν είναι καλή να γίνονται αλλαγές. Δεν θα είναι όμως τόσο πολλές γιατί υπάρχουν παίκτες στο ρόστερ που έχουν ποιότητα. Δεν έχει σημασία να ανακοινώσουμε το σύστημα. Οι παίκτες που θα διαλέξουμε πρέπει να έχουν φιλοδοξία, να είναι έτοιμοι να παίξουν για την ομάδα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η ποιότητα. Αν μπορούμε να συνδυάσουμε την ποιότητα με έλληνες παίκτες ή με παίκτες της ακαδημίας, θα ήταν ιδανικό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα. Η αγορά των παικτών είναι ανοιχτή. Κοιτάμε παίκτες από πολλές χώρες. Από Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, δεν έχει σημασία από ποια χώρα. Υπάρχουν ακόμη παίκτες που παίζουν δανεικοί και θα έρθουν στην ομάδα για να τους δούμε, όπως είναι ο Τσιμίκας, ο Σιώπης, ο Μανθάτης, ο Σάλιακας και άλλοι, όπως ο Μάνος (ο σέντερ φορ του ΟΦΗ που έκανε θραύση στη φετινή Football League και ο Ολυμπιακός ήδη τον απέκτησε). Θα δούμε και αυτά τα παιδιά». Τα υπόλοιπα, στο γήπεδο!

Σταντάρ για Λαΐφη

Ιδιαίτερη στιγμή για ένα ακόμη παιδί της ακαδημίας του Ολυμπιακού. Ο Δημήτρης Νικολάου κλήθηκε από τον Μίχαελ Σκίμπε στην εθνική ομάδα για το φιλικό ματς της επόμενης εβδομάδας με τη Σαουδική Αραβία. Ματς που θα γίνει στη Σεβίλλη.

Το ανακοίνωσε επίσημα η Σταντάρ Λιέγης. Ενεργοποίησε τη ρήτρα που υπήρχε στη συμφωνία με τον Ολυμπιακό για την απόκτηση των δικαιωμάτων του Κωνσταντίνου Λαΐφη. Οικονομικές λεπτομέρειες οι Βέλγοι δεν κάνουν γνωστές, αλλά με βάση τα όσα αναφέρουν τα ρεπορτάζ από τη Λιέγη πρόκειται για μια κίνηση της τάξης των 1,8 εκατ. ευρώ.

Με εθνόσημο