Μια Ολομέλεια της Βουλής πάντα βγάζει παρασκήνιο, ειδήσεις αλλά και ενδιαφέροντα κάδρα. Πολύ περισσότερο η χθεσινή, στον απόηχο του νομοσχεδίου για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, που έμοιαζε με προσομοίωση μάχης, συμμαχιών αλλά και ρήξεων. Οι κατάσκοποί μου ξεχώρισαν ορισμένα ιδιαίτερα στιγμιότυπα που οφείλω να σας παραθέσω. Για παράδειγμα, τετ α τετ είχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης. Μάλιστα, ξεκίνησαν να συζητούν από το καφενείο της Βουλής, η συζήτηση εξελίχθηκε σε περιπατητικό διάλογο εντός του κτιρίου και κατέληξαν στον χώρο των εκθέσεων. Αυτήκοος μάρτυράς μου κατάλαβε πως το θέμα που απασχολούσε τους δύο υπουργούς ήταν εξαιρετικά τεχνικό και αφορούσε το υπόλοιπο των προαπαιτουμένων που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Γενικώς, να ξέρετε, αυτό είναι το άγχος των συριζαίων υπουργών αυτό το διάστημα, αν και οφείλω να πω πως το κλίμα μεταξύ Ευκλείδη και Πάνου ήταν καλό. Μάλιστα, τον διάλογο διέκοψε για λίγο ο Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της Ολομέλειας, στο ίδιο τεχνικό mood πάντως.

Ζούκοφ καλεί Περισσό

Την ίδια ώρα, σε άλλο διάδρομο της Βουλής, πηγαδάκι μεταξύ της Κίνησης Πράττω και του ΚΚΕ είχε στηθεί. Για να μην τρομάζετε, μιλάμε για κουβεντούλα μεταξύ των Νίκου Κοτζιά και Νίκου Τόσκα και του Θανάση Παφίλη. Για την Ιστορία, ο Ζούκοφ (το μιλιτέρ παρατσούκλι του Τόσκα) διατηρεί καλή χημεία με τον Περισσό, όχι πολιτική, μην παρεξηγηθώ. Εξάλλου, ένα κομμουνιστικό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του δεν τα βρίσκει ποτέ με υπουργό Δημόσιας Τάξης (εκτός κι αν κυβερνά το ίδιο).

Ο Θανάσης και ο Αλέξης

Παφίλης είπα όμως και έχω και άλλο στιγμιότυπο. Είχε μόλις τελειώσει την ομιλία της η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Τσίπρας με τον γαλάζιο φάκελό του ανά χείρας ετοιμάστηκε να αποχωρήσει. Τότε ακριβώς του έκανε νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προτρέποντάς τον να κάτσει να ακούσει και τον ίδιο. «Κάτι περισσότερο από ανέκδοτο» χαρακτήρισε τα περί κοινωνίας της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης ο ίδιος και προφανώς δεν προκάλεσε την ικανοποίηση του Τσίπρα.

Καθυστερήσεις

Επειδή λέμε για Βουλή, να πω επίσης πως έκανε πρεμιέρα με πολλά προβλήματα χθες το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας. Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ορισμένοι βουλευτές διαπίστωσαν πως δεν έχουν μαζί τις ηλεκτρονικές τους κάρτες που απαιτούνται για την ψήφιση, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις υπηρεσίες της Βουλής. Υστερα τα πέντε λεπτά που είχαν στη διάθεσή τους για να ψηφίσουν οι βουλευτές δεν τους έφτασαν, με συνέπεια να πάνε στις… καθυστερήσεις, και τελικά χρειάστηκαν σχεδόν είκοσι λεπτά για να πατήσουν το κουμπί με την ψήφο τους. Στο τέλος ο προεδρεύων δεν μπορούσε να συντονιστεί με τον σκηνοθέτη που έδειχνε με κάρτες το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Και μη χειρότερα…

Θανάσιμη μοναξιά

Παρόλο που χθες το μεσημέρι η Βουλή έσφυζε από ζωή, ο Νίκος Ξυδάκης επέλεξε τη μοναξιά. Στο καφενείο της Βουλής και στο εντευκτήριο τα πηγαδάκια είχαν πάρει φωτιά, ωστόσο ο στοχαστικός βουλευτής καθόταν μόνος του στο κεντρικό τραπέζι του εντευκτηρίου και αγνάντευε τον Εθνικό Κήπο από το μεγάλο παράθυρο του χώρου πίνοντας τον καφέ του.

Ηταν βυθισμένος στις σκέψεις του για αρκετή ώρα. Αραγε τον απασχολούσε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου ή το σπάσιμο της Β’ Αθήνας; Μάλλον το δεύτερο…

Σπίρτζης κατά ΤΑΙΠΕΔ

Ως γνωστόν, η Εγνατία Οδός είναι σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Ο Χρήστος Σπίρτζης λοιπόν, στο περιθώριο συνέντευξης που δόθηκε χθες με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, πέταξε ένα βέλος. Είπε ότι κάποιοι θέλουν αναλογικούς σταθμούς διοδίων και όχι ηλεκτρονικά διόδια όπως εκείνος, απλά για να ρίξουν την τιμή της Εγνατίας. Αν αναρωτιέστε, για το ΤΑΙΠΕΔ μιλούσε όπου και υπάγεται η ιδιωτικοποίηση…

Εξιτήριο για τον Πατριάρχη

Ανησύχησα για την υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και αναρωτήθηκα γιατί ακύρωσε τη μετάβασή του στη Σμύρνη όπου θα μετέβαινε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο για προσκύνημα με αφορμή την εορτή της Αγίας Φωτεινής, ενώ θα τιμούσε ως νέο Αρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου τον καθηγητή Ιατρικής Κώστα Τρομπούκη, που μαθαίνω θα είναι υποψήφιος (σ.σ. από τα μέλη που αναδείχθηκαν μέσω του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών) με τη ΝΔ στη Χίο. «Δεν έχει τίποτε ανησυχητικό, αλλά έχει μεγαλώσει πλέον και δεν αντέχει την πολλή κούραση» μου είπαν για την έντονη ζάλη που αισθάνθηκε την Κυριακή το βράδυ και εισήχθη στο Αμερικανικό Νοσοκομείο Κωνσταντινούπολης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήρε εξιτήριο τη Δευτέρα και επέστρεψε στο Φανάρι όπου θα ξεκουραστεί λίγο. Περαστικά να πω εγώ.

Σε γραμμή εθνικής ενότητας

Με την εθνική συνεννόηση και συναίνεση «παίζει» πολύ έντονα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και κάνει κινήσεις που δεν είμαι απόλυτα βέβαιος πως ικανοποιούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η νέα κίνηση που θα προκαλέσει συζήτηση μαθαίνω ότι θα γίνει την Κυριακή στους Κορυσχάδες, όπου θα έχουμε εκδηλώσεις για την επέτειο των 73 χρόνων από τη Σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου.

Το έψαξα λίγο το θέμα και πληροφορήθηκα ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή του Μπακογιάννη με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος έχει προσκληθεί και θα είναι στην περιοχή για να σταλεί και μήνυμα εθνικής ενότητας.