Η αυξημένη κινητικότητα για την επίλυση της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων συνεχίζεται εντεινόμενη. Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί σύνθετη ονομασία στην οποία θα εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία.

Η αποδοχή από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση της χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας από τα Σκόπια θα είναι παραχώρηση προς ένα ψευδεπίγραφο έθνος. Ποιος Eλληνας μπορεί να απαρνηθεί την ιστορία του; Η Μακεδονία από τις απαρχές του ελληνικού έθνους αποτελεί ατόφιο και αναπόσπαστο κομμάτι του Eλληνισμού.

Συνιστά ηττοπαθή στρατηγική, να έχουμε αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ως βάση εκκίνησης της διαπραγμάτευσης. Ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούνται για τη γλώσσα, την εθνότητα, τους θεσμούς και τα όργανα του κρατιδίου; «Μακεδόνας» και «Μακεδονικός», όπως αυτοαποκαλούνται;

Το κύριο επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι ωρίμασαν οι συνθήκες να παραχωρήσουμε στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία είναι να το κάνουμε τώρα, πριν η Τουρκία εδραιώσει την παρουσία της στο κρατίδιο. Το επιχείρημα αυτό δεν ευσταθεί, γιατί όταν τα Σκόπια οικειοποιηθούν τη λέξη Μακεδονία, τότε είναι που θα μετατραπούν σε θυγατρική χώρα της Τουρκίας στα Βαλκάνια, με την Τουρκία να μεταφέρει (και) στα Σκόπια την επεκτατική της πολιτική κατά της χώρας μας.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν θα πρέπει να πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί μια άδικη λύση. Υπό πίεση ο ελληνικός λαός δεν έχει μάθει να λειτουργεί, και είναι αχαριστία από τους συμμάχους μας να τάσσονται στο πλευρό ενός νεοΐδρυτου κρατιδίου εκβιάζοντας την Ελλάδα, μια χώρα με 4.000 χρόνια ιστορία, η οποία στάθηκε πάντοτε αγωνιζόμενη στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου.

Η θέση της Eνωσης Κεντρώων είναι η Ελλάδα να μην επιτρέψει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Eνωση και το ΝΑΤΟ αν δεν δεχθούν ένα όνομα χωρίς τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Αυτή η θέση πρέπει και τώρα και στο μέλλον να αποτελεί την ελληνική κόκκινη γραμμή. Προς το παρόν η κυβέρνηση ακολουθεί λάθος πορεία.

Η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις της ελληνικής κοινωνίας για το όνομα της Μακεδονίας. Λυπούμαστε που ελληνικά κόμματα όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ ουσίαν δηλώνουν ότι αν φύγουν τα αλυτρωτικά άρθρα από το Σύνταγμα των Σκοπίων αποδέχονται να πάρουν τα Σκόπια το όνομα Μακεδονία. Το βασικό επιχείρημα των Σκοπίων είναι ότι από το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι κατοχύρωσαν τη λέξη Μακεδονία, αφού η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε με πρόταση σύνθετης ονομασίας που περιείχε τον όρο Μακεδονία. Αυτή είναι η περίφημη εθνική γραμμή Βουκουρεστίου που τελικά αποδείχθηκε ότι παγίδευσε την Ελλάδα.

Υπάρχει σήμερα ο κίνδυνος, κάτω από την πίεση ξένων δυνάμεων, η Ελλάδα να αρκεστεί σε διαβεβαιώσεις περί αλλαγής του σκοπιανού Συντάγματος, οι Σκοπιανοί να υποκριθούν ότι αποδέχονται σύνθετη ονομασία που να ισχύει «erga omnes» και η κυβέρνηση να κάνει το μοιραίο λάθος να μην ασκήσει βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση τα Σκόπια θα έχουν πάρει αυτό που τα ενδιαφέρει, το όνομα Μακεδονία που συνιστά την πεμπτουσία του αλυτρωτισμού τους.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ λογαριάζουν λάθος, όπως απέδειξαν τα πάνδημα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ο ελληνικός λαός συμπεριλαμβανομένης της Ομογένειας σε συντριπτικότατη πλειοψηφία θεωρεί την παραχώρηση της λέξης Μακεδονία μοιραίο λάθος που θα φέρει στο μέλλον μεγάλα δεινά. Αν η Ελληνική Βουλή αποτολμήσει να ψηφίσει υπέρ της παραχώρησης, θα είναι πράξη αντίθετη προς τη λαϊκή βούληση, την οποία ο ελληνικός λαός ποτέ δεν θα νομιμοποιήσει.

Ο Βασίλης Λεβέντης είναι πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων