«Μπορεί να µεγαλώσαµε, αλλά το τραγούδι είναι νέο». Οι AΒΒΑ, το θρυλικό συγκρότηµα από τη Σουηδία, 32 χρόνια µετά τη διάλυσή τους επανασυνδέονται. Για να κυκλοφορήσουν το νέο τραγούδι «Ι still have faith in you» που θα παρουσιάσουν οι ψηφιακοί τους εαυτοί, σε τηλεοπτικό πρόγραµµα του NBC και του BBC. «Ηταν σαν ο χρόνος να είχε σταµατήσει» έγραψαν η Αγκνέθα, ο Μπένι, ο Μπγιορν και η Ανι-Φριντ. «Σαν να είχαµε απλώς λείψει σε σύντοµες διακοπές». Ακριβώς. Σύντοµες.

Πριν από δύο χρόνια ανήκε στη διεθνή επιστηµονική οµάδα που επιβεβαίωσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, καταγράφοντας για πρώτη φορά τα βαρυτικά κύµατα. Η Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονοµίας στο Northwestern University του Ιλινόι, ανακηρύχθηκε πριν από λίγες ηµέρες µέλος της Εθνικής Ακαδηµίας Επιστηµών των ΗΠΑ. Βαρυτικά κύµατα; «Τα βαρυτικά κύµατα είναι διαταραχές που µπορεί να ταξιδεύουν σε όλο το Σύµπαν» εξηγεί η σερραία επιστήµονας. «Είναι σαν να επεκτεινόµαστε. Σαν να αποκτήσαµε καινούργια αφτιά. Και για πρώτη φορά ακούµε τους ήχους του Σύµπαντος».

Δεν είναι βαριά άρρωστος, αλλά θέλει να πεθάνει. Ο Ντέιβιντ Γκούνταλ, διάσηµος βοτανολόγος στην Αυστραλία, είναι 104 ετών. Η ποιότητα της ζωής του είναι τόσο κακή, που κατέληξε πως δεν έχει λόγο να ζει πλέον. Θέλησε να κάνει ευθανασία, γι’ αυτό και µετέβη στην Ελβετία, σε ειδική κλινική. Στο αεροδρόµιο του Περθ αποχαιρέτησε ψύχραιµα παιδιά κι εγγόνια. «Οι περισσότεροι φίλοι µου έχουν πεθάνει» είπε. «Δεν ελέγχω το σώµα µου ούτε τη ζωή µου πια. Πρέπει να µπορώ να επιλέξω τι θα κάνω µε αυτήν. Αντίο».

Στα 16 του κόντεψε να πνιγεί. Επεσε στη θάλασσα µ’ έναν φίλο του, ξεµάκρυναν από την παραλία και βρέθηκαν να δίνουν µάχη µε τα κύµατα. Τους έσωσε ο πατέρας του. Τώρα, τρία χρόνια µετά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο µόνος Ελληνας στους 100 καλύτερους τενίστες του κόσµου, έπαιξε σε τελικό τουρνουά απέναντι στον µέγα Ναδάλ. Εµαθε κάτι εκείνη τη µέρα που κινδύνεψε; «Είµαι ακόµα ζωντανός και έχω την ευκαιρία να κάνω ό,τι θέλω. Αλλαξε το µυαλό µου, ο σεβασµός µου για όλα, η προοπτική της ζωής. Το Νο 1 είναι µακριά, αλλά µπορώ να το φθάσω».

Πρόσφατα µάθαµε ότι εκείνος είναι που θα διαδεχθεί τη µητέρα του Ελισάβετ στο θρόνο του Ηνωµένου Βασιλείου. Ο πρίγκιπας Κάρολος έρχεται στα µέρη µας την Τετάρτη, αν και όχι στα µέρη που αγαπά ιδιαίτερα, όπως το Αγιον Ορος. Μαζί του η σύζυγός του Καµίλα και φυσικά η βαριά σκιά της λαίδης Νταϊάνας. Αλλάζετε πάνες; τον ρώτησαν πρόσφατα για τα παιδιά τού γιου του Ουίλιαµ. «Οχι», απάντησε, «αλλά ελπίζω εκείνα να µε φροντίσουν όταν αρχίσω να παραπατάω».

Οταν τον έπαιρναν τηλέφωνο υπουργοί να παραπονεθούν για ρεπορτάζ, µας έλεγε: «Γίνετε πιο σκληροί απέναντι στην εξουσία. Μη φοβάστε κανέναν». Οταν κάναµε λάθη, µας µάλωνε, παροτρύνοντάς µας να γίνουµε καλύτεροι. Ηταν πολυµαθής, σοφός µε το πέρασµα των χρόνων, αλλά πάντα άκουγε µε ενδιαφέρον τις ιδέες και τις παρορµήσεις µας. Τον θυµόµαστε συχνά µε συγκίνηση και είµαστε περήφανοι όταν λέµε ότι µάθαµε δηµοσιογραφία δίπλα στον Λέοντα Καραπαναγιώτη. Κάτι µέρες σαν κι αυτές, που λυσσοµανάνε θύελλες και απρέπειες, είµαστε ακόµα πιο συγκινηµένοι. Και πάντα περήφανοι.