«Μνημόνιο σημαίνει υποδούλωση», «το Σύνταγμα έχει καταλυθεί», ενώ «την κυβερνητική προπαγάνδα θα τη ζήλευε και ο Γκέμπελς». Μερικές μόνον από τις απαντήσεις που δίνει σε σκληρή γλώσσα η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» και με αφορμή την πολιτική συγκυρία.
Η κυβέρνηση μιλάει για έξοδο από το Μνημόνιο με όριο το καλοκαίρι. Τι εκτιμάτε, θα βγει η χώρα ή θα μπούμε σε κάποια νέα ιδιότυπη ομηρεία;
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει τη χώρα για πολλές δεκαετίες. Με χειρότερη όλων, τη σημερινή κυβέρνηση. Το αρχικό Μνημόνιο του 2010 δεσμεύει την Ελλάδα μέχρι το 2060. Το τρίτο Μνημόνιο του Τσίπρα μέχρι το 2114 τουλάχιστον, επιβάλλοντας αναγκαστικές ρευστοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Η ουσία είναι ότι Μνημόνιο σημαίνει υποδούλωση. Και από αυτή την υποδούλωση δεν θα μας βγάλουν οι υπηρέτες των δυναστών. Από την υποδούλωση θα βγει ο λαός ανατρέποντας το καθεστώς και το πολιτικό κατεστημένο που το υπηρετεί. Το μεγάλο όπλο των πολιτών είναι ότι οι ίδιοι ουδέποτε ψήφισαν ούτε νομιμοποίησαν τα Μνημόνια. Αντίθετα, τα απέρριψαν με συντριπτικό Οχι στο δημοψήφισμα. Αυτό το Οχι υπερασπιζόμαστε. Αυτό το Οχι υπερασπίζεται η Πλεύση Ελευθερίας, καταθέτοντας ταυτόχρονα θετική πρόταση και σχέδιο για την απελευθέρωσή μας αλλά και για την επόμενη μέρα.
Συχνά στις παρεμβάσεις σας μιλάτε με ένταση για το πολιτικό τοπίο, τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης σήμερα, συχνά στελέχη σας λένε καθεστώς αυτό που ζούμε. Τι είναι αλήθεια η κυβέρνηση σήμερα, τι χαρακτηριστικά έχει και υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημοκρατία; Είστε νομικός και έχει άλλη βαρύτητα αυτό που λέτε.
Δημοκρατία σημαίνει εξουσίες που πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται υπέρ του. Δημοκρατία σημαίνει λαϊκή κυριαρχία, ισότητα, ισονομία. Η δημοκρατία στη χώρα έχει καταλυθεί. Από τη στιγμή που κανένας νόμος δεν μπορεί να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή χωρίς έγκριση των δανειστών, από τη στιγμή που η κυβέρνηση λειτουργεί ως εκπρόσωπος των δανειστών και όχι του λαού, από τη στιγμή που ακόμη και η Δικαιοσύνη δέχεται φιρμάνια και εντολές από το Eurogroup (υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ, υπόθεση ΤΑΙΠΕΔ), από τη στιγμή που παραβιάστηκε το Οχι στο δημοψήφισμα, η κορυφαία δημοκρατική έκφραση του λαού, κανείς δεν μπορεί να μιλά για δημοκρατία στην Ελλάδα. Το Σύνταγμα έχει καταλυθεί και αποτελεί κορυφαίο δικαίωμα και καθήκον μας η υπεράσπισή του και η αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Εχετε συγκροτήσει την Πλεύση (δύο χρόνια ζωής). Κάνετε δράσεις, εκδηλώσεις. Υπάρχει πάντως τμήμα πολιτικών δυνάμεων που δεν σας κατατάσσει στις δυνάμεις της Αριστεράς (π.χ. η ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Πού ανήκει η Πλεύση Ελευθερίας και υπάρχουν δυνατότητες για κοινούς τόπους με άλλες δυνάμεις, π.χ. ΛΑΕ,MέΡΑ25 κ.τ.λ.;
Στ’ αλήθεια, δεν με απασχολούν οι παραδοσιακές ταξινομήσεις, τα αλισβερίσια για λίγη εξουσία και οι συμμαχίες χάριν μικροκομματικών ή μικροπολιτικών συμφερόντων. Ο καθένας κρίνεται από αυτά που κάνει και από το πώς τα κάνει. Οχι από λόγια και διακηρύξεις, αλλά από πράξεις. Η Πλεύση Ελευθερίας συγκροτείται και δρα με συνέπεια λόγων και έργων, διεκδικώντας δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερία, σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, διαφάνεια στον δημόσιο βίο, στην άσκηση της εξουσίας και στην πολιτική δράση. Οι όροι που έχουμε θέσει για συνεργασίες (όχι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι σχέσεις με ολιγάρχες και διαβρωμένους, όχι σχέσεις με ακροδεξιά μορφώματα) δεν πληρούνται αυτήν τη στιγμή. Με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε και δρούμε. Και η συνεργασία μας με τους απλούς πολίτες μάς δίνει την αισιοδοξία ότι σύντομα η κοινωνία θα σηκωθεί στα πόδια της και θα διεκδικήσει.
Μήπως η συμμετοχή σας στην κυβέρνηση του πρώτου επταμήνου του 2015 είναι ανασταλτική στη ρητορική σας για εναλλακτικό δρόμο της χώρας;
Η θητεία μου ως προέδρου της Βουλής (και όχι ως μέλους της κυβέρνησης) κατέδειξε ότι η εναλλακτική είναι απολύτως ορατή και εφικτή. Μέσα σε έξι μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει σε 40 χρόνια. Η Βουλή άνοιξε στους πολίτες, έγινε λογιστικός έλεγχος του χρέους, σχηματίστηκε φάκελος για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, άνοιξαν υποθέσεις μεγάλων σκανδάλων. Και η θητεία αυτή ανήκει στον ελληνικό λαό για να την επικαλεστεί και να την αξιοποιήσει.

Πρωταγωνιστείτε στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση λέει πως εδώ απλώς πλειστηριάζονται ακίνητα πλουσίων και μπαταξήδων. Τι λέτε;
Είναι σαν να με ρωτάτε αν ο ήλιος ανατέλλει από τη δύση –κι είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να το πει κι αυτό… Εδώ και μήνες αποκαλύπτουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης και από το νέο μας μέσο, το freedomtv.gr, και έχουμε δημοσιεύσει βίντεο και στοιχεία για τα κυβερνητικά ψέματα και την αλήθεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Χτυπιούνται οι απλοί πολίτες, πλειστηριάζονται ηλεκτρονικά τα σπίτια και οι μικρές ιδιοκτησίες τους, χωρίς να το μαθαίνουν καν. Είναι υποχρέωσή μας να τους υπερασπιστούμε. Απέναντι στην αρπαγή, αλλά και απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα, που θα ζήλευε και ο Γκέμπελς.
Κάτι τελευταίο: Πώς εκτιμάτε πως θα εξελιχθεί η ιστορία των δύο στρατιωτικών μας στην Τουρκία και πώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η κυβέρνηση έχει βαριά ευθύνη για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας. Οχι μόνο πολιτική. Εχει βαριά ευθύνη συμμετοχής σε αυτό που συνέβη. Ανησυχώ πολύ για το γεγονός ότι οι δύο αυτοί νέοι άνθρωποι είναι εγκαταλελειμμένοι στους χειρισμούς αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης. Της κυβέρνησης που χειρίζεται με εγκληματικό τρόπο την εξωτερική μας πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ήδη παίζει το παιχνίδι των εξοπλισμών, που γνωρίζουμε καλά ότι δεν εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας, αλλά τις τσέπες των μιζαδόρων πολιτικών και τα συμφέροντα των δανειστών.