Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Σουχόι-30 κατέπεσε στη θάλασσα, ανοιχτά της Λατάκειας, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Το μαχητικό αεριωθούμενο πολλαπλών ρόλων συνετρίβη στη Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι δύο πιλότοι του, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Τα πρακτορεία, επικαλούμενα δήλωση του υπουργείου Άμυνας, μετέδωσαν πως το αεριωθούμενο συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του και δεν κατερρίφθη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, η συντριβή μπορεί να προκλήθηκε από σμήνος πουλιών.

«Ένα ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο Su-30SM συνετρίβη στη Μεσόγειο γύρω στις 9:45 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) ενώ έπαιρνε ύψος αφού είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ. Οι δύο πιλότοι, οι οποίοι έδωσαν μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσουν το αεροπλάνο, βρήκαν τον θάνατο», αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου Άμυνας.

Το Sukhoi-30SM είναι από τα πιο προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας και είχε πραγματοποιήσει την παρθενική πτήση του το 2012. Στη Συρία είχε χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυραύλων αέρος-εδάφους εναντίον ανταρτικών στόχων και για να συνοδεύει επιθετικά αεριωθούμενα και στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Επισήμως 86 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία αφότου άρχισε η επέμβαση της Μόσχας στη σύγκρουση, τον Σεπτέμβριο 2015, υπέρ του συμμάχου της, του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Περίπου 3.000 ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία, οι περισσότεροι ανεπτυγμένοι στην αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, στη βορειοδυτική Συρία.