Σε καταδίκη της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Africa, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική ερώτηση που της απηύθυναν ευρωβουλευτές.

Στην απάντηση του εκ μέρους της Κομισιόν ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Johannes Han τονίζει ότι «είναι ενήμερη για τον εκφοβισμό κατά της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Afrika και εκφράζει τη λύπη της για «η βία που ασκήθηκε από διαδηλωτές κατά των γραφείων της εφημερίδας. Η παρενόχληση και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην ερώτηση που κατέθεσαν 13 ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς, οι Τάκης Χατζηγεωργίου, Martina Anderson, Lynn Boylan, Liadh Ni Riada, Eleonora Forenza, Νεοκλής Συλικιώτης, Δημήτριος Παπαδημούλης, Κωσνταντίνκα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου, Σοφία Σακοράφα, Barbara Spinelli, Νικόλαος Χουντής και Javier Couso,

ενημέρωναν την Επιτροπή για τις επιθέσεις που δέχτηκε η εφημερίδα ΑΦΡΙΚΑ λόγω της αναφοράς που έκανε στην στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας την οποία παρομοίασε με την τούρκικη εισβολή που έγινε στην Κύπρο το 1974. Οι Ευρωβουλευτές είχαν καλέσει την Επιτροπή να καταδικάσει άμεσα τις δηλώσεις Ερτογάν και τις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας και του αρχισυντάκτη της Σενέρ Λεβέντ.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος Hahn κάνει επίσης ευθεία αναφορά και στην κατάσταση των δημοσιογράφων στην Τουρκία προτάσσοντας την ομιλία που είχε κάνει για την κατάσταση της Ένωσης ο Προέδρος Γιούνκερ (13/09/2017) και στην οποία είχε καλέσει την Τουρκία να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους και να δώσει τη μέγιστη προτεραιότητα στο κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Σημειώνει τέλος, ότι η Επιτροπή θα «συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα, θέτοντας το στους κατάλληλους ομολόγους, και να τονίζει την ύψιστη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων».