Είθισται σε κάθε μεγάλη διοργάνωση να γίνονται επαφές, ζυμώσεις μεταξύ παραγόντων, να προκύπτουν κάποιες συμφωνίες ή να προαναγγέλλονται αποφάσεις που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω. Στο επικείμενο Τσάμπιονς Λιγκ του μπάσκετ δεν αποκλείεται να έχουμε μια από τα ίδια: γιατί κάποιοι επιμένουν πως υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να υπάρξει κάτι διαφορετικό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Τα δεδομένα, λίγο-πολύ γνωστά. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε αέναη κόντρα με την Ευρωλίγκα, τον Μπερτομέου για να το πούμε σωστότερα, οπότε δείχνει πολύφερνη νύφη στα μάτια όσων κινούν τα νήματα του αθλήματος. Ο διευθύνων σύμβουλος του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Πατρίκ Κομνηνός, θεωρείται παλιά καραβάνα στον χώρο του παραγόντων. Εχοντας θητεύσει στα διοικητικά της ΑΕΚ σε δύσκολες εποχές και επίσης στα δαιδαλώδη μονοπάτια της UEFA, μπορεί με άνεση να κινηθεί σε ανάλογους χώρους χωρίς να προκαλέσει. Θα κάνει το μεγάλο βήμα; Θα απλώσει το χέρι του ώστε να έρθει ο Παναθηναϊκός και να δώσει λάμψη σε μια διοργάνωση που ακόμη αναζητεί τον βηματισμό της και ένα όνομα μεγαλύτερο από την ίδια; Οταν ρωτήσεις τον Κομνηνό, ασφαλώς θα σου αρνηθεί ότι σκέφτεται να δώσει ένα… τυράκι στον Παναθηναϊκό, ένα δέλεαρ. Αλλωστε, η λειτουργία του Τσάμπιονς Λιγκ έχει ξεκάθαρους όρους και γίνεται στη βάση των αθλητικών διακρίσεων, κάτι που ασφαλώς δεν θεωρείται κακό. Το ζήτημα είναι τι θέλει ακριβώς ο Παναθηναϊκός. Αν τραβήξει στα άκρα η διαμάχη του με την Ευρωλίγκα και υλοποιήσει την ανακοίνωσή του για σπάσιμο των δεσμών ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στο εγγύς μέλλον θα φανεί. Η διοργάνωση-χρυσωρυχείο θα χάσει ένα άκρως προβεβλημένο ένεκα των διακρίσεών του μέλος. Ο Παναθηναϊκός, αρκετά χρήματα και μπόνους. Τούτη την ώρα είμαστε στο μέσον ενός αγώνα τακτικής. Ο καλύτερος παίκτης θα επικρατήσει. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον Πατρίκ Κομνηνό να μιλά με όλους και άρα με τον Παναθηναϊκό για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ομάδα-κολοσσό που επιδιώκει να φτιάξει πυρήνα και να αμφισβητήσει την καθεστηκυία τάξη της Ευρωλίγκας. Θα το καταφέρει; Αυτό είναι το στοίχημα για τους Πράσινους. Τα υπόλοιπα έπονται. Και πού θα καταλήξουν οι επαφές με τους επικεφαλής του Τσάμπιονς Λιγκ και ποιοι θα συνεχίσουν στην ομάδα ως παίκτες πρώτης γραμμής του χρόνου.

Παρεμπιπτόντως, όλο και πληθαίνουν οι φωνές πέραν του Ατλαντικού ότι ο Νικ Καλάθης σκέφτεται να δοκιμάσει εκ νέου στο ΝΒΑ. Η φιλοδοξία θεμιτή. Σε καταπληκτική ηλικία (29) είναι ο παίκτης, χρονιά καριέρας κάνει, το αμερικανικό στυλ του ταιριάζει, το τρέξιμο δεν τον φοβίζει. Ολα αυτά, όμως, προσεχώς. Επί του παρόντος, ας αρκεστούμε στις επαφές. Παρασκηνιακές ή μη.