Νέο δικαστικό μπλόκο για την επένδυση στο Ελληνικό επιχειρείται μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μετά την προσφυγή που κατέθεσαν 507 κάτοικοι κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την επίμαχη επένδυση που έχει ήδη κριθεί νόμιμο και συνταγματικό, στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν και δύο οικολογικές οργανώσεις σχετικά με το δασικό τμήμα της έκτασης.

Συγκεκριμένα, τη δικαστική οδό επέλεξαν το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Συνεργασία ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα του, έκτασης 243 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις, η γνωμοδότηση (29/2018) των 111 σελίδων της Ολομέλειας του ΣτΕ, που εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 και με την οποία άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση της επένδυσης, πλανήθηκε ως προς την κρίση της αναφορικά με το δασικό τμήμα τής έκτασης στο Ελληνικό.

Η σχετική μελέτη, σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, προβλέπει τη διατήρηση ή τη μεταφύτευση τμήματος της δασικής έκτασης, ενώ χαρακτηρίζει την επίμαχη δασική έκταση ως «τεχνητή δασική φυτεία».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το εν λόγω ΠΔ πάσχει από νόμιμη αιτιολογία σε σχέση με τον θεωρημένο αλλά παρανόμως μη αναρτηθέντα δασικό χάρτη της επίμαχης περιοχής.

Τέλος, επισημαίνουν ότι εκκρεμεί άλλη αγωγή τους στη Δικαιοσύνη ως προς το ζήτημα του δασικού χάρτη της επίμαχης έκτασης.

Την ίδια στιγμή πηγές σημειώνουν πως το ΤΑΙΠΕΔ ανέμενε και νέες προσφυγές. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι διαδικασίες για την υλοποίηση της επένδυσης συνεχίζονται κανονικά και το ζητούμενο είναι να κινηθούν γρήγορα οι μηχανισμοί ώστε οι προσφυγές αυτές να συζητηθούν το συντομότερο δυνατό.