Βαριά τη σκιά τους πάνω από την κυβέρνηση ρίχνουν οι καταγγελίες για σκάνδαλα, οι οποίες πυκνώνουν και ανοίγουν βαθιές πληγές στην εικόνα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» που φιλοτεχνεί ο Αλέξης Τσίπρας. Τα διαδοχικά κρούσματα, με αποκορύφωμα τις καταγγελλόμενες προμήθειες προς υπουργικούς συμβούλους και την παραίτηση-βόμβα του καθηγητή αστροφυσικής Σταμάτη Κριμιζή με αιχμές περί σκοτεινής διαχείρισης, προκαλούν νευρικό κλονισμό στον κυβερνητικό πυρήνα και πυροδοτούν έναν νέο κύκλο σύγκρουσης με την αντιπολίτευση.

Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση, προσπαθεί να ξεφύγει από τον κλοιό των καταγγελιών με σπασμωδικές κινήσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσαν στο διήμερο που προηγήθηκε οι αντιδράσεις της και κυρίως η επίθεση με στοιχεία εκτροπής από το θεσμικό πλαίσιο, την οποία εξαπέλυσε εναντίον όσων θέτουν ερωτήματα και ζητούν σαφείς απαντήσεις για τα καταγγελλόμενα και τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Την ώρα, ωστόσο, που η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειρισθεί την καταγγελία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας στο σκάνδαλο «Καρούζος-gate», σύμφωνα με τον οποίο σύμβουλοι υπουργών ζήτησαν μίζα 50%, καθώς και την τορπίλη του καθηγητή Κριμιζή, με κεντρικό σημείο τη φράση «follow the money» στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων που εποπτεύει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει εγκλωβισμένο και στη μαύρη τρύπα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού.

«Αγρια» υποδοχή. Το πρόβλημα προκαλεί εκ νέου συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο διαπιστώνει ότι οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται ήδη και στον Εβρο, όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση στην παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Πρωθυπουργός προγραμματίζεται να βρεθεί την προσεχή Πέμπτη στη Μυτιλήνη, για να μιλήσει στο αναπτυξιακό συνέδριο Βορείου Αιγαίου. Για την πρωθυπουργική αποστολή αναμένεται να μεταβούν στη Λέσβο 13-15 διμοιρίες ΜΑΤ, καθώς το κλίμα που διαμορφώνεται στο νησί είναι εκρηκτικό και οι κάτοικοι τον περιμένουν με μαύρες σημαίες και τα μαγαζιά της πόλης κλειστά.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι αυτοδιοικητικές Αρχές αντιδρούν έντονα, καθώς διαπιστώνουν ότι η κατάσταση αρχίζει πάλι να ξεφεύγει από τον έλεγχο, τόσο με την αυξημένη ροή από την Τουρκία στα νησιά και στον Εβρο όσο και με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί κυρίως στη Λέσβο ανάμεσα σε πρόσφυγες και κατοίκους του νησιού.

Δυναμικές κινητοποιήσεις. Σε αυτή την ατμόσφαιρα, το Συντονιστικό Φορέων και το Επιμελητήριο Λέσβου έχει αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις τη δεύτερη ημέρα του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου, στις 3 Μαΐου, ημέρα που θα είναι στο νησί ο Αλέξης Τσίπρας και σχεδόν το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα καταστήματα θα είναι κλειστά από το πρωί, ενώ το απόγευμα, λίγο πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο και πορεία στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Εκτός από το αίτημα για την καλύτερη διαχείριση του Προσφυγικού, οι φορείς θα ζητήσουν παράταση της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που λήγει τον προσεχή Ιούνιο και πάγωμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Την ανεξέλεγκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό αναγνώρισε ουσιαστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, αναφέροντας στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ότι στόχος του είναι τον Σεπτέμβριο η Μόρια να βρίσκεται στα όριά της, δηλαδή να έχει 3.500 πρόσφυγες, μια αναφορά που αναμένεται να κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι έως τον Ιούνιο θα υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Κοινού Συστήματος Ασύλου, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο, ισχυρό, ισορροπημένο και δίκαιο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης, καθώς το σημερινό καθεστώς δεν αποτελεί πια επιλογή.

Η ανησυχία όμως στην κυβέρνηση είναι ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχουν ληφθεί αποφάσεις και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχεται –και το έχει συζητήσει με τον Πρωθυπουργό –πως η κατάσταση παραμένει ασταθής και πρέπει όλοι να είναι σε επιφυλακή.

Ερντογάν

Νέα πρόκληση με παραχάραξη της Ιστορίας

Προκλητικός, προσβλητικός απέναντι στην ιστορική μνήμη αλλά και με σαφή στόχο την παραχάραξη της Ιστορίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο, λέγοντας ότι τη Σμύρνη την έκαψαν οι έλληνες στρατιώτες κατά τη υποχώρησή τους το 1922! «Μην κοιτάζετε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι. Τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έχουν κάνει αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή» ανέφερε ο Ερντογάν, μέσα από ένα άκρατο εθνικιστικό λόγο το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης.

Απάντηση Παυλόπουλου.Ηχηρή ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που στην αντιφώνησή του στον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο μετά την επιμνημόσυνη ακολουθία για τη συμπλήρωση 25 ετών από την κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιου Καραμπίνη, τόνισε με νόημα: «Ιδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται «μεγάλοι πολιτικοί» είναι να μετράνε τα λόγια τους. Και, κυρίως, να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος, η δημοκρατική τους οντότητα, άρα και η πολιτειακή τους οντότητα, εξαρτάται από τον σεβασμό του πολιτισμού και της Ιστορίας. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός τότε από εκεί και πέρα κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο».