Από μία κλωστή κρέμεται η βιωσιμότητα της ΔΕΗ, όπως καταδεικνύουν τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν νύχτα, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 27 του μηνός. Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2017 βούτηξαν κατά 47,9% στα 88,7 εκατ. ευρώ από 170,2 εκατ. ευρώ το 2016. Επίσης τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν οριακά στα 804,7 από 811,3 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών δε, έπεσε κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια στα 4,9 έναντι 5,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 3,6%. Επειδή η ΔΕΗ έχασε μερίδιο στην αγορά, αν και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από τους καταναλωτές ανέβηκε πέρυσι κατά 1,5% σε σχέση με το 2016.

Η εικόνα αυτή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, είναι εικονική… Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Μανόλη Παναγιωτάκη τα EBITDA είχαν θετική επίπτωση από τη μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ της πρόσθετης πρόβλεψης που είχε πάρει η εταιρεία για τις επισφαλείς απαιτήσεις. Εργαλείο το οποίο εκλείπει… πια από τα χέρια της διοίκησης, καθώς η πρόσθετη πρόβλεψη είναι για το 2017 στα 33,7 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος λόγος που συνθέτει την πλασματική εικόνα της εταιρείας είναι η ένεση των 359,8 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από έσοδα που της οφείλονταν για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας τα έτη 2012-2016. Το συνολικό ποσό δεν θα το δει για το 2018 η εταιρεία.

Πέραν αυτών, η εταιρεία επιβαρύνθηκε από τρεις επιλογές της κυβέρνησης. Αυτές της κόστισαν 522,2 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη ήταν η επιβολή χρέωσης προμηθευτή (325,2 εκατ. ευρώ) για τη μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Αυτός πράγματι κατέστη πλεονασματικός και με τροπολογία η χρέωση θα μειωθεί κατά 35% το 2018.

Η δεύτερη ήταν η επιβάρυνση με 92,1 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Μέτρο που υιοθέτησε η κυβέρνηση για να ανοίξει την αγορά ηλεκτρισμού, αποφεύγοντας την πώληση μονάδων. Δεν το έχει πετύχει μέχρι στιγμής και την ίδια ώρα βγάζει και στο σφυρί μονάδες.

Η τρίτη αρνητική επίπτωση (34,9 εκατ. ευρώ) ήταν η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Ο τομεάρχης ενέργειας και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας με δήλωσή του θέτει ζήτημα βιωσιμότητας της ΔΕΗ. Και μάλιστα για τα EBITDA, υποστηρίζει ότι αν αφαιρεθούν οι ΥΚΩ και η μείωση των προβλέψεων, είναι μόλις 478 εκατ. ευρώ. Οταν η μισθοδοσία είναι 821 εκατ. ευρώ. Και απευθύνει ερωτήματα στην κυβέρνηση, όπως πώς θα τα καταφέρει να πληρώνει τους εργαζομένους και να καλύψει τις απώλειες από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και την απώλεια τζίρου (50%) στο τέλος του 2019.