Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε τα σύνορα και επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα, στο τέλος της ιστορικής συνάντησης κορυφής που είχε σήμερα με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από την τηλεόραση.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατέβασε το παράθυρο του αυτοκινήτου, στο οποίο επιβιβάσθηκε και χαιρέτισε κουνώντας το χέρι τους οικοδεσπότες του κατά την αναχώρησή του από την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη.

Προηγουμένως είχε παρευρεθεί μαζί με τον Μουν σ’ ένα θέαμα ήχου και φωτός κατά το κλείσιμο της συνόδου. Οι δύο άνδρες κρατιούνταν για ώρα από το χέρι ενώ εικόνες από την ιστορική χειραψία τους νωρίτερα σήμερα αναμεταδίδονταν πάνω στην πρόσοψη του Οίκου της Ειρήνης, ενός κτίσματος από γυαλί και μπετόν που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Πανμουντζόμ, όπου υπογράφηκε η κατάπαυση του πυρός και όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφής.

Έπειτα από μια χειραψία με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, ο βορειοκορεάτης ηγέτης επιβιβάσθηκε στη μαύρη λιμουζίνα του και πέρασε και πάλι στα σύνορα, με τους σωματοφύλακές του να τρέχουν πίσω από το όχημα.

Για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου δεσμεύτηκαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε Ιν στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν μετά την ιστορική συνάντηση που είχαν την Παρασκευή και έδωσαν τα χέρια.

«Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνουν τον κοινό τους στόχο να εξασφαλίσουν, μέσω μιας πλήρους αποπυρηνικοποίησης, μια μη πυρηνική κορεατική χερσόνησο», επισημαίνεται στην κοινή τους δήλωση.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης ότι «δεν θα υπάρξει πλέον πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο», καθώς οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν μια συμφωνία για την εγκαθίδρυση «διαρκούς και στέρεης» ειρήνης στην χερσόνησο.

Οι δύο γείτονες θα επιδιώξουν συνάντηση με τις ΗΠΑ, ίσως και την Κίνα -που έχουν συνυπογράψει και οι δύο την εκεχειρία- «για να κηρύξουν το τέλος του πολέμου και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και στέρεης ειρήνης», υπογραμμίζεται στην κοινή τους δήλωση.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύονται επίσης στο κείμενο αυτό για τη μείωση των εξοπλισμών, την παύση των «εχθρικών ενεργειών», τη μετατροπή της αυστηρά φρουρούμενης μεθορίου μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας σε «ζώνη ειρήνης» και την επιδίωξη πολυμερών συνομιλιών με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε στις δηλώσεις που έκανε να ενεργήσει ώστε η συμφωνία που υπέγραψε σήμερα Παρασκευή με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο να υλοποιηθεί.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στενά για να εξασφαλίσουν ότι «δεν θα επαναληφθεί το οδυνηρό παρελθόν το οποίο είδε να ματαιώνονται προηγούμενες διακορεατικές συμφωνίες», σημείωσε.

Το Πανμουντζόν, το χωριό, στο οποίο υπεγράφη η εκεχειρία στον Πόλεμο της Κορέας το 1953 και το οποίο βρίσκεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, «συμβολίζει μια θλιβερή διαίρεση», αλλά αν γίνει «σύμβολο ειρήνης, ο Βορράς και ο Νότος που έχουν το ίδιο αίμα, την ίδια γλώσσα, την ίδια ιστορία και την ίδια κουλτούρα, θα γίνουν και πάλι ένα και όλες οι γενιές θα επωφεληθούν από την ευημερία».

Οι δύο χώρες θα διοργανώσουν εξάλλου τον Αύγουστο μια νέα συνάντηση των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά το τέλος του πολέμου πριν από 65 χρόνια, επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών.

«Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα αποφάσισαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα επανένωσης των οικογενειών που έχουν χωριστεί (…) στις 15 Αυγούστου φέτος», σημειώνουν οι ίδιοι και προσθέτουν ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν θα πραγματοποιήσει φέτος επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μουν θα μεταβεί στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα το φθινόπωρο, διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες μετά την ιστορική αυτή διακορεατική σύνοδο κορυφής, την πρώτη σε περισσότερα από 11 χρόνια.

Το χρονικό μιας ιστορικής συνάντησης

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων.

Έπειτα από μια ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ».

«Ήρθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε αυτή την μη προγραμματισμένη κίνηση, μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος να πατήσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», αν του απευθύνει πρόσκληση. Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».

Μάλιστα λίγα λεπτά προτού ο Κιμ εισέλθει στο Σπίτι της Ειρήνης μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά τον χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης, ενώ ψέκασε κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών.

Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του δέντρου και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας» πάνω από τα ονόματα των δύο ηγετών και τους επίσημους τίτλους τους.

Η σύνοδος κορυφής ακολουθεί τη θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων στη χερσόνησο αφότου ο Κιμ ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου, προς γενική κατάπληξη, ότι η χώρα του σκόπευε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα. Αποτελεί επίσης το προοίμιο της πολυαναμενόμενης συνόδου του Κιμ και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσει με κάθε ειλικρίνεια με τον Μουν Τζε-ιν για όλα τα προβλήματα (…), προκειμένου να βελτιωθούν οι διακορεατικές σχέσεις και να επιτευχθεί η ειρήνη, η ευημερία και η επανένωση της κορεατικής χερσονήσου», ανέφερε πριν από τη σύνοδο το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, χωρίς να κάνει καμιά νύξη ως προς την αποπυρηνικοποίηση.

Με ανακοίνωσή του την ώρα που ξεκινούσε η διακορεατική σύνοδος κορυφής, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε ένα «μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλη την κορεατική χερσόνησο».

Η Σεούλ έχει ανακοινώσει ότι στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η υπογραφή διμερούς συμφωνίας ειρήνης. Η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα από τεχνική άποψη παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση.