«Το επόμενο διάστημα θα ορίσουμε σε στενή συνεργασία μαζί με τους αξιωματούχος της «ΤΔΒΚ» τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως «η λύση που θα βρεθεί θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τ/Κ». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει «να λύσουμε τα προβλήματα στο Αιγαίο με δίκαιο τρόπο», αφήνοντας αιχμές κατά του ελληνικού Τύπου.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν, ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «οι Ε/Κ δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια ενός κοινού μέλλοντος με τους Τ/Κ», συμπληρώνοντας πως εδώ και 50 χρόνια που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, μέχρι σήμερα υπήρχε ο στόχος της ίδρυσης μιας νέας συνεταιρικής ομοσπονδίας αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κανένα αποτέλεσμα.

«Η διαδικασία μεταξύ του 2008-2017 κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2017. Η Ε/κ πλευρά δεν πλησιάζει για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού στην βάση της πολιτικής ενότητας και στον διαμοιρασμό της εξουσίας» τόνισε, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας πως «πρέπει να αλλάξει η πολιτική των Ε/Κ για «μη ίδρυση ενός κοινού μέλλοντος» με τους Τ/Κ».

«Ενόσω δεν αλλάζει η στάση της Ε/κ πλευράς, η οποιαδήποτε διαδικασία η οποία στοχεύει στην ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στο νησί είναι καταδικασμένη να αποτύχει» ανέφερε. Ο τούρκος υπουργός είπε ότι δεν αναμένουν να αλλάξει η νοοτροπία των Ε/Κ ξαφνικά. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό».

«Εμείς διατηρούμε σε κάθε περίπτωση την πεποίθησή μας για εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύση στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, βασισμένης στο διάλογο και την διπλωματία για το Κυπριακό. Δεν θα αλλάξει ποτέ η πραγματικότητα ότι οι δύο πλευρές στο νησί είναι πολιτικά ισότιμες και μόνο σε αυτή την πραγματικότητα μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη λύση. Η λύση που θα βρεθεί θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τ/Κ» συμπλήρωσε.

«Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «στον ελληνικό τύπο συχνά υπάρχουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας. Εμείς ελπίζουμε η Ελλάδα να συμπεριφερθεί στο πλαίσιο των καλών σχέσεων».

Κληθείς να σχολιάσει φερόμενη δήλωση έλληνα πολιτικού ότι «σε μια ώρα πάμε στην Άγκυρα», ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «δεν γνωρίζω το σχόλιο στο οποίο αναφέρεστε, ωστόσο πραγματικά η πτήση μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου κρατάει μόνο μερικά λεπτά».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα προβλήματα του Αιγαίου πρέπει να επιλυθούν με μόνιμο και δίκαιο τρόπο. «Εμείς θέλουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη και η συνεργασία στο Αιγαίο. Επομένως, πρέπει να δούμε πως θα λύσουμε τα προβλήματά μας με μόνιμο και δίκαιο τρόπο και όχι με σχόλια χωρίς νόημα και αβάσιμα» ανέφερε.