Σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας πως για να πάρει η γείτονα πρόσκληση για το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Κοτζιάς, μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στην erga omnes ονομασία «και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο του ΝΑΤΟ, συζήτησαν για τη Ρωσία, τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης, το ζήτημα του Αφγανιστάν και τα δυτικά Βαλκάνια.

Ο έλληνας υπουργός είχε, επίσης, σειρά συναντήσεων, με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όσον αφορά στη Ρωσία, όπως ο ίδιος δήλωσε, έγινε μία συζήτηση, όπου υπογράμμισε ότι αυτές οι κριτικές παρατηρήσεις που γίνονται μέσα στο συμβούλιο είναι καλό να λέγονται και απ’ ευθείας με τη Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία.

Όσον αφορά, δε, την κρίση του Νότου, έκανε μια σειρά από προτάσεις, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλους περιφερειακούς οργανισμούς.