Εδώ και δέκα χρόνια, με αυτήν την ιστορία των γαλλικών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις αποκτήσει. Ούτε η κρίση ούτε τα Μνημόνια ούτε οι περικοπές σταματούν το Πολεμικό Ναυτικό να σχεδιάζει διάφορους τρόπους για την απόκτηση γαλλικών φρεγατών με την τρομακτική δύναμη πυρός που διαθέτουν για έλεγχο όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ΝΑ Μεσογείου.
Στην ΑΟΖ της Κύπρου η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα και σε αυτό βασίζεται το Πολεμικό Ναυτικό. Αλλά ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος (ένα 24ωρο μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ) να φτάσει στο σημείο να αδειάζει τον αναπληρωτή υπουργό του (που τον παρακολουθούσε να τον αδειάζει… αμήχανα), πρώτη φορά συμβαίνει σε θέματα εξοπλισμών. Και σαν να μην έφθανε το πρώτο άδειασμα στον Φώτη Κουβέλη, ακολούθησε σε λίγη ώρα και ένα δεύτερο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Για να έρθει εν συνεχεία ο Κουβέλης και να αδειάσει κι αυτός με τη σειρά του και τους δύο, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι από την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση είχε αποστείλει σχετικό αίτημα ώστε να αποκτήσει με τη μέθοδο του leasing γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM. Τι ακριβώς όμως συνέβη;
Ο Σαρκοζί. Ας μεταφερθούμε δέκα χρόνια πίσω, στην κοινή διακήρυξη των τότε κυβερνώντων σε Ελλάδα και Γαλλία Κώστα Καραμανλή και Νικολά Σαρκοζί. Ηταν Ιούνιος του 2008 όταν συμφώνησαν σε κοινή ναυπήγηση πολεμικών σκαφών στην Ελευσίνα. Ηταν τότε που ίσχυε το δόγμα (του Γεράσιμου Αρσένη) ότι για κάθε νέα αγορά πολεμικού υλικού θα πρέπει το 40% να παράγεται (ή να κατασκευάζεται) στην Ελλάδα από ελληνικές βιομηχανίες. Στην περίπτωση όμως του Σαρκοζί έβαλε και τη γαλλική βιομηχανία DCNS. Η ελληνική πλευρά το δέχτηκε. Πέρασαν από τότε πέντε ολόκληρα χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα, χωρίς να κοπεί έστω και μια λαμαρίνα, έως ότου φθάσαμε στο 2013, όταν το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη συμφωνία Καραμανλή – Σαρκοζί. Τότε γινόταν και μια αναφορά για απόκτηση των φρεγατών (και όχι μόνο) με leasing. Ο λόγος; Οι φρεγάτες αυτές φέρουν τους περίφημους πυραύλους Scalp που έχουν τρομακτική δύναμη πυρός και μεγάλη εμβέλεια. Είναι οι πύραυλοι που χρησιμοποίησαν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί στην πρόσφατη επίθεσή τους στη Συρία.
Οι Γάλλοι τότε πρότειναν κάτι άλλο στην ελληνική κυβέρνηση. Αφού, είπαν, δεν έχετε χρήματα να αγοράσετε τις φρεγάτες, γιατί δεν γίνεστε και εσείς μέλος στο κονσόρτσιουμ για τη συμπαραγωγή τους; Αλλά και εδώ απαιτούνταν χρήματα που δεν διέθετε σε περίοδο Μνημονίων, περικοπών συντάξεων και μισθών η κυβέρνηση. Αλλωστε πυραύλους Scalp διέθεταν τα Mirage 2000-5 και θεωρήθηκαν ως… too much για το Πολεμικό Ναυτικό. Ηταν όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ (που ήταν τότε αντιπολίτευση) και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας που δαιμονοποιούσαν κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα και κυρίως τη μέθοδο του leasing.
Ο Ολάντ και ο Μακρόν. Φτάνουμε στο 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου γίνονται κυβέρνηση και ο Τσίπρας ως Πρωθυπουργός άρχισε να έχει στενές επαφές πρώτα με τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ (που όταν ήταν αντιπολίτευση τον αποκαλούσε… Ολαντρέου) και εν συνεχεία με τον κεντρώο – πρώην τραπεζίτη Εμανουέλ Μακρόν. Κάθε φορά που είχε συνάντηση μαζί τους ή που μιλούσαν στο τηλέφωνο, οι Γάλλοι έθεταν το ζήτημα των φρεγατών αλλά και των αεροσκαφών.
Λέγεται ότι την τελευταία φορά που συνομίλησαν οι Τσίπρας και Μακρόν (εν μέσω τουρκικών απειλών και προκλήσεων) ο Τσίπρας ήταν αυτός που έθεσε το ζήτημα των εξοπλισμών (εκσυγχρονισμός των Mirage 2000 και των φρεγατών). Συνεπώς θέμα γαλλικών φρεγατών υπήρχε. Με μία όμως διαφορά. Για ποια φρεγάτα γινόταν λόγος; Οι Γάλλοι πρότειναν στην Ελλάδα να εισέλθει στη συμπαραγωγή της νέας φρεγάτας που ναυπηγούν με την ονομασία Belharra. Και αρχίζει το… πανηγύρι.
Ο Κουβέλης συναντά την περασμένη Πέμπτη τον γάλλο πρεσβευτή, μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα – Μακρόν. Στη συνάντηση συζητείται και το θέμα της εκμίσθωσης από την Ελλάδα δύο φρεγατών τύπου FREMM. Ουδείς γνωρίζει πως ο Κουβέλης διατύπωσε το αίτημα. Ο Γάλλος πάντως του είπε (για να είναι σίγουρος) να υποβάλει επισήμως και γραπτώς το αίτημα με λεπτομέρειες, αλλά και τις οικονομικές αντοχές που έχει η χώρα για ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Το έγγραφο – φωτιά. Την επόμενη μέρα φεύγει ένα έγγραφο από το γραφείο Κουβέλη προς τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Ενας από τους αποδέκτες του εγγράφου μίλησε, και αυτός ήταν και ο λόγος που το θέμα ήρθε πρωτοσέλιδο στη δημοσιότητα. Ο Κουβέλης την ίδια ημέρα όχι μόνον επιβεβαιώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη την «προμήθεια δύο φρεγατών FREMM  (φωτογραφία κάτω) από τη Γαλλία με leasing», αλλά δίνει και λεπτομέρειες, λέγοντας πως θα έχουν ελληνικό πλήρωμα και θα πλέουν στο Αιγαίο τον Αύγουστο. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και η γαλλίδα υπουργός Αμυνας διέψευσε την ύπαρξη συμφωνίας με την Ελλάδα για την εκμίσθωση των δύο φρεγατών.