Ενώπιον του δικαστή παρουσιάστηκε χθες ο δράστης της επίθεσης με φορτηγάκι στο Τορόντο από την οποία σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δεκατρείς. Ηταν η χειρότερη επίθεση στον Καναδά εδώ και δεκαετίες ενώ ως προς τη μέθοδο θύμισε τις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός του Καναδά πάντως δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας στη σύνοδο κορυφής του G7 που θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στο Κεμπέκ, ενώ δεν θα αλλάξει ούτε το επίπεδο απειλής στη χώρα του. «Δεν θα επιλέξουμε ως Καναδοί να ζούμε μέσα στον φόβο κάθε μέρα ενώ ζούμε την καθημερινότητά μας. Αυτό που θα κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Καναδών παραμένοντας προσηλωμένοι στις αξίες και τις ελευθερίες που είναι προσφιλείς σε όλους μας» ανέφερε ο Τζάστιν Τριντό.

Ο δράστης την ώρα που οι εισαγγελείς στο δικαστήριο του Τορόντο τού ανακοίνωναν ότι κατηγορείται για τον φόνο δέκα ανθρώπων και απόπειρα δολοφονίας άλλων δεκατριών είχε το βλέμμα χαμηλωμένο. Συνομιλούσε με σιγανή φωνή με τον δικηγόρο του, ενώ είπε το όνομά του όταν του ζητήθηκε από τον δικαστή. Ο 25χρονος Αλεκ Μινασιάν φέρεται να είχε φοιτήσει σε γυμνάσιο για μαθητές με ειδικές ανάγκες –όρος που χρησιμοποιείται με διασταλτικό τρόπο από το καναδικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς συμπεριλαμβάνει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικές διαταραχές και διάφορες μορφές αναπηρίας. Σύμφωνα με πρώην συμμαθητές του, ο Μινασιάν περπάταγε συχνά στους διαδρόμους και τις αίθουσες με το κεφάλι κάτω και τα χέρια πλεγμένα σφιχτά, ενώ έβγαζε ήχους που θύμιζαν νιαουρίσματα. Μια παλιά του συμμαθήτρια, η Σιρίν Τσάμι, είπε πως ως παιδί ο Αλεκ δεν ήταν καθόλου βίαιος. «Δεν ήταν κοινωνικός, αλλά από όσο θυμάμαι ήταν απόλυτα άκακος».

Ο Αλεκ Μινασιάν συνελήφθη περίπου 26 λεπτά αφότου έριξε το βαν πάνω σε δεκάδες πεζούς στην οδό Γιανγκ, στο κεντρικό τμήμα της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά. Βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας δείχνει τον νεαρό να κραδαίνει ένα αντικείμενο προς την κατεύθυνση ενός αστυνομικού και να του ζητάει να τον σκοτώσει. Ο αστυνομικός τον αψηφά και του δίνει εντολή να πέσει κάτω, πράγμα που εντέλει κάνει πριν του περάσουν χειροπέδες οι συνάδελφοί του. Η αστυνομία ανέφερε πως δεν είχε κανένα στοιχείο για τον Μινασιάν στους αρχεία της. Ο λογαριασμός του στο Facebook μπλοκαρίστηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, ενώ σε έναν παλαιότερο στον οποίο κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση το πρακτορείο Ρόιτερ ο ίδιος αναφέρει πως φοίτησε στο κολέγιο Σενέκα από το 2011 έως το 2018, ενώ ανάμεσα στα επαγγελματικά του προσόντα περιελάμβανε την ανάπτυξη λογισμικού.

Σε ανάρτηση σε ιστολόγιο το 2013 ο Μινασιάν έγραφε πως άρχισε να εργάζεται στο κέντρο του κολεγίου Σενέκα για την ανάπτυξη ανοιχτής τεχνολογίας. Οι αναφορές του στην πρόοδό του στην ανάπτυξη λογισμικού ήταν συχνές μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα γινόταν ο υπεύθυνος για τη μαζικότερη δολοφονία που είχε ζήσει ο Καναδάς εδώ και δεκαετίες. Ο Τριντό ζήτησε από τους πολίτες να συμπαρασταθούν στους συμπολίτες τους του Τορόντο και εκείνοι ανταποκρίθηκαν με μηνύματα και λουλούδια. Η καναδική σημαία κυμάτιζε χθες μεσίστια στο Κοινοβούλιο και στο δημαρχιακό μέγαρο του Τορόντο. Μιας πολυπολιτισμικής πόλης 2,8 εκατ. κατοίκων που προσπαθούσε ακόμη να συνέλθει από το σοκ ενός τροχαίου δυστυχήματος το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 16 παίκτες ομάδας χόκεϊ νέων.