Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων ενόψει της Συνόδου της Σόφιας, στις 17 Μαΐου 2018.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η πρόσφατη πρόοδος της Αλβανίας, είναι αρκετή για να δικαιολογήσει τη θετική πρόταση της Κομισιόν προς στο Συμβούλιο των 28 ώστε να δώσει τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας ένταξης στην ΕΕ.

Ο κ.Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι είναι αφοσιωμένος φίλος της Αλβανίας, πρόσθεσε ότι θα παράσχει την ολόπλευρη στήριξή του προς το στόχο αυτό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι για την απόφαση αυτή θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη των 28 χωρών μελών της ΕΕ. Επισήμανε στα Τίρανα ότι ο στόχος ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ «είναι μακροπρόθεσμος και μοιάζει περισσότερο με έναν αγώνα δρόμου με εμπόδια».

Αναφέρθηκε επίσης και στην ιδιαίτερη σημασία της Συνόδου κορυφής της Σόφιας, για τα Δυτικά Βαλκάνια, δηλώνοντας πως πριν ενταχτούν στην ΕΕ, θα πρέπει να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υποδομών.

Τέλος, υπογράμμισε, θα πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις με την Ε. Ένωση σε θέματα παιδείας, πολιτισμού και υποδομών «Τα δυτικά Βαλκάνια, είπε, θα πρέπει να αποτελούν μέρος των ευρωπαϊκών οδικών αξόνων».