«Το νομοσχέδιο αυτό συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της ΕΕ, αποδεσμεύει τη χώρα από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διασφαλίζει διάφανη διαδικασία δημοπρασίας, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνονται ισχυρά εργασιακά δικαιώματα. Η ΔΕΗ δεν πουλά τα ασημικά της και δεν καταστρέφεται».
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην ολομέλεια της Βουλής, υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και αντικρούοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά στο ξεπούλημα και στη διάλυση της δημόσιας επιχείρησης.

Ο κ. Σταθάκης επιτέθηκε ιδιαίτερα στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι επέμεινε να ψηφίσει το νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», που προέβλεπε οριζόντια ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
«Η πολιτική της ΝΔ ήταν ένα πακέτο μέτρων που προέβλεπε καμία ΔΕΗ. Η δική μας κυβέρνηση λοιπόν, κατήργησε ευθέως ένα πλήρες σχέδιο της ΝΔ με το οποίο δεν έμενε καμία ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανταποκρινόμενος σε σχετικές εισηγήσεις βουλευτών αλλά και φορέων, προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές του νομοσχεδίου, αυξάνοντας στο 1,4% (από 1,2%), το τοπικό λιγνιτικό τέλος που θα αποδίδεται στις Περιφέρειες από την περιβαλλοντική επιβάρυνση των μονάδων. Ταυτόχρονα, έκανε δεκτή τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μπαλωμενάκη και Ευαγγελίας Βαγιωνάκη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα «για λόγους κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, η μετακίνηση προσωπικού από τις ήδη υφιστάμενες θυγατρικές της ΔΕΗ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ Α.Ε., μετά από αίτηση του εργαζόμενου και αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ Α.Ε. και της αντίστοιχης θυγατρικής εταιρίας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση αντίθετα από ό,τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, άνοιξε μια νέα διαδικασία για ένα πρόγραμμα ηπιότερο, βιώσιμο και πιο αναδιανεμητικό για τη ΔΕΗ, ενώ διαβεβαίωσε ότι το 51% του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει στο δημόσιο.

Επίθεση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας τον ότι αντί να καταθέσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αρκέστηκε σε ένα κοινοβουλευτικό λόγο κενού περιεχομένου.

«Οφείλατε να μας παρουσιάσετε ένα συνολικό σχεδιασμό για τα ενεργειακά της χώρας. Αντ" αυτού ακούσαμε μια μικρόψυχη αντιδικία με το παρελθόν. Η ανάγκη να αποδείξετε ότι αυτό ήταν «αμαρτωλό» και ότι εσείς «εξαγνίζεσθε». Αυτός δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων. Ούτε η αποσπασματική επίκληση της χρηματιστηριακής πορείας της μετοχής», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Υπάρχει ή δεν υπάρχει αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ; Υπάρχει οποιοσδήποτε που πιστεύει ότι η ΔΕΗ είναι σε ασφαλή ύδατα και δεν κινδυνεύει; Ούτε ο πρόεδρος της εταιρείας που εσείς έχετε διορίσει δεν το ισχυρίστηκε αυτό, προσερχόμενος χθες στην επιτροπή της Βουλής».

«Με ιδεατές πραγματικότητες δεν αντιμετωπίζουμε την κατάσταση στη ΔΕΗ σήμερα. Είχατε την ευκαιρία να παρουσιάσετε, έστω κατά τη φάση αποχώρησης της κυβέρνησης, ένα όραμα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Απωλέσατε αυτήν την ευκαιρία ασχολούμενος με τη μικροπολιτική κριτική του παρελθόντος. Δεν θα έχετε πολλές ακόμη», κατέληξε ο κ. Δένδιας.