Πολιτική θύελλα… έστω και κατόπιν εορτής, προκαλούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τρία ανοικτά μέτωπα. Οι μειώσεις στη συντάξεις από το 2019 μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 ή ακόμη και από του χρόνου, το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή.

Ετσι τουλάχιστον διαρρέουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρόκειται για μέτρα που οι ίδιοι οι βουλευτές τα ψήφισαν, τα γνώριζαν και ήταν δεδομένο ότι θα καλούνταν να τα εφαρμόσουν. Σε κάθε περίπτωση, χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν γκρίνιες αντί να υπάρχει χαρά για το πρωτογενές πλεόνασμα – μαμούθ για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Οι βουλευτές έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα για το πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα σκληρά μέτρα που θα φέρουν νέα υποχώρηση των εισοδημάτων των πολιτών. «Αφού έχουμε τόσο μεγάλο πλεόνασμα γιατί δε ζητάμε να μην ισχύσουν οι μειώσεις στις συντάξεις ή το χαμηλό αφορολόγητο;» Αυτή ήταν η ερώτηση που έκαναν κυβερνητικοί βουλευτές χαλώντας το πανηγυρικό κλίμα που προσπάθησε να στήσει χθες το οικονομικό επιτελείο.

Ομάδα βουλευτών έθεσε ανοικτά θέμα ανάκλησης των μέτρων αυτών τονίζοντας ότι δεν μπορούν να πάνε στις εκλογές με νέο «τσεκούρι» στα εισοδήματα.

Ηλεκτροσόκ

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, τριγμούς προκαλεί το νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές που τοποθετήθηκαν για το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή, ζήτησαν να υπάρξουν ασφαλιστικές «δικλείδες» για την προστασία των θέσεων εργασίας στις προς πώληση μονάδες.

Ειδικά οι βουλευτές που προέρχονται από τις περιφέρειες που έχουν λιγνιτικές μονάδες ήταν έξαλλοι με το γεγονός ότι και ο Γ. Σταθάκης ομολόγησε πως μετά το πέρας της εξαετίας ο ιδιώτης επενδυτής θα μπορεί να κάνει απολύσεις.

Το τρίτο μέτωπο βουλευτών συγκροτείται και κόντρα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Δέκα βουλευτές ετοιμάζονται να απευθύνουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία θα εκφράζουν τη διαφωνία τους στην προοπτική να ανοίξει νομοθετικά ο δρόμος για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.