Την πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής για τα εθνικά δημοσιοποίησε χθες η Φώφη Γεννηματά. Στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εμφανίστηκε έτοιμη να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας «ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής», στοχευμένη για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τις ελληνικές θέσεις αξιοποιώντας το «διπλωματικό οπλοστάσιο».

Τα τέσσερα σημεία από τα οποία αποτελείται η πρωτοβουλία ήταν αποτέλεσμα πολύωρης σύσκεψης στη Χαριλάου Τρικούπη όπου η Φώφη Γεννηματά υποδέχτηκε, μεταξύ άλλων, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη για την χάραξη μιας στρατηγικής συναινέσεων που θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς στη σχέση της χώρας με την Τουρκία. «Οποιαδήποτε μορφή τουρκικής προκλητικότητας πρέπει να έχει αντιμετώπιση αποφασιστική αλλά και ψύχραιμη, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς», τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος (Real fm) και ο νέος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ. Σύμφωνα με τη Γεννηματά, η κυβέρνηση πρέπει να θέσει θέμα συμμόρφωσης της Τουρκίας με βάση την λογική των αποφάσεων του Ελσίνκι ξεκαθαρίζοντας πως «οι διεθνείς συνθήκες κατοχυρώνουν με απόλυτη καθαρότητα την ελληνικότητα των Ιμίων» και θέμα ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος. Αν η Τουρκία επιμείνει στους ισχυρισμούς της, η Γεννηματά προτείνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Παράλληλα, η κεντροαριστερή πρωτοβουλία βασίζεται στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Δεν νοείται κοινή ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς την εγγύηση των εξωτερικών συνόρων», σχολιάζει στην παρέμβασή της η Γεννηματά επισημαίνοντας πως κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η «ρητή εγγύηση των εξωτερικών της συνόρων από την ΕΕ». Η τρίτη παρέμβαση αφορά τη «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής» η οποία προβλέπεται ήδη από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κάνει κατανοητό πως «δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει». Το τελευταίο σημείο της παρέμβασης αφορά το διεθνές στίγμα της χώρας. Για τη Γεννηματά, η κυβέρνηση οφείλει «να δραστηριοποιηθεί δυναμικά σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς» καθώς και στο πεδίο των διμερών σχέσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα σέβεται «τους όρους καλής γειτονίας», το διεθνές δίκαιο, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και θα προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. Στόχος επί της ουσίας είναι η σταθερότητα στην περιοχή η οποία περνάει απαρέγκλιτα μέσα από τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας.

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Η πρόταση που κατατέθηκε δημοσίως προς συζήτηση περιλαμβάνεται στην ευρύτερη στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα το Κίνημα Αλλαγής βγαίνοντας μπροστά σε θέματα που βρίσκονται ψηλά στην κεντροαριστερή ατζέντα σε πλαίσιο που θα διαχωρίζει τον φορέα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΝΔ. Ετσι, το προσεχές διάστημα στην Κεντροαριστερά θα χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία και τη διακυβέρνηση, και παράλληλα θα επιδιώκουν την ευρύτερη συναίνεση σε θέματα όπως τα εθνικά που την θεωρούν απαραίτητη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας χθες (Σκάι) για την αύξηση των προσφυγικών ροών στον Εβρο, σημείωσε πως το θέμα με τους πρόσφυγες θεωρείται ένα από τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν με την Τουρκία επισημαίνοντας πως για την επίλυσή του «είναι απαραίτητη η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων».