Στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν μπόρεσε να κρυφτεί από τη σκληρή αλήθεια. Στο υψηλότερο επίπεδο, διά στόματος Λαγκάρντ και Τόμσεν, τέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη η εκτίμηση του Ταμείου ότι είναι επιβεβλημένη κατά την άποψή του η μείωση του αφορολογήτου σε έως και 5.700 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2019 αντί το 2020 όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση.
Μέχρι πρότινος, το υπουργείο Οικονομικών προχωρούσε σε αλλεπάλληλες διαψεύσεις κάθε φορά που μεταφέρονταν πληροφορίες για τις απαιτήσεις του Ταμείου σε σχέση με το αφορολόγητο. Τώρα προαναγγέλλονται τεχνικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το θέμα παραπέμποντας σε ανακοινώσεις τον Ιούνιο. Το παιχνίδι μπορεί να μην έχει χαθεί ακόμα οριστικά, το θέμα όμως είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι.
Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η νέα μείωση του αφορολογήτου συνιστά διαρθρωτική μεταρρύθμιση, καθώς πέραν των επιβαρύνσεων έως και κατά 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες επιφέρει και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ