Το εσωτερικό και το προαύλιο του ιερού ναού της Παναγίας Θεοσκέπαστης στην Ανδρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Δεν έλειπε κανείς από το τελευταίο αντίο στο «γελαστό παιδί της Ρίβας» (σ.σ.: συνοικία στο κάτω άκρο της Χώρας), στον δραστήριο οικογενειάρχη «με το σπινθηροβόλο βλέμμα που έκρυβε όλο το φως του ουρανού και το γαλάζιο της θάλασσας», όπως λένε για τον 52χρονο Αλέξανδρο Σταματιάδη οι άνθρωποι που τον γνώρισαν.

Η σύζυγος Χαρά Ξυλά, τα παιδιά, οι φίλοι και οι συντοπίτες του επιχειρηματία, ο οποίος πάλεψε επί 19 ημέρες να κρατηθεί στη ζωή, αλλά υπέκυψε τελικά (το πρωί της περασμένης Παρασκευής) στα τραύματα που του προκάλεσαν δύο ένοπλοι στο σπίτι του στην Κηφισιά, τον αποχαιρέτησαν χθες το πρωί στην εκκλησία της Θεοσκέπαστης, κάτω από τον ζεστό ήλιο και με φόντο τη θάλασσα που ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα.

Η βαθιά θλίψη για τον άδικο θάνατό του αλλά και η υπερηφάνεια για τον σύζυγο και πατέρα που είχε το σθένος να υπερασπιστεί την οικογένειά του απέναντι σε αδίστακτους κουκουλοφόρους περίσσευαν, ενώ το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Τα συγκινητικά λόγια της μητέρας του αδικοχαμένου 52χρονου και του γιου του λύγισαν τους παρευρισκομένους. «Αλέξανδρε, παιδί μου, θα ζεις για πάντα μέσα στις καρδιές μας. Ησουν και θα συνεχίσεις να είσαι το σωστό παράδειγμα όλης της οικογένειας. Ησουν ένας ήρωας που έσωσες την οικογένειά σου» είπε η ηλικιωμένη στον επικήδειό της, ενώ ο γιος του χαρακτήρισε τον πατέρα του «φως και αγάπη».

Βουρκωμένος, ο Αχιλλέας Σταματιάδης αποκάλυψε όσα του είχε πει ο πατέρας του μερικές ώρες πριν από το τραγικό συμβάν και τόνισε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτά τα τελευταία λόγια: «Να πιστεύεις στον εαυτό σου και θα τα καταφέρεις, γιε μου. Να μάθεις στη ζωή σου να μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους και να στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου». Στο πλευρό της οικογένειας βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Βρούτσης, η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα, και ο γιος του τέως βασιλιά Νικόλαος Γλίξμπουργκ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρου Θεοδόση Σουσούδη, στο νησί διοργανώθηκε κανονικά χθες (κατ’ επιθυμία της οικογένειας) ο δεύτερος Ημιμαραθώνιος, ένας αγώνας ο οποίος έγινε στη μνήμη του Αλέξανδρου Σταματιάδη. «Δεν θα ήθελε ποτέ ο Αλέξανδρος να αναβληθεί κάτι» είπε ο ίδιος και ευχήθηκε δύναμη στη σύζυγο και στα τρία παιδιά του ανδριώτη επιχειρηματία.

Ο Αλέξανδρος Σταματιάδης, γεννημένος στη Βιέννη, δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στον κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας, ήταν πρόεδρος της εταιρείας Light Partners. Υπήρξε δραστήριο μέλος της κοινωνίας του κυκλαδίτικου νησιού και ήταν έφορος Ανοιχτής Θαλάσσης του Ναυτικού Ομίλου Ανδρου. «Ο αγαπημένος μας Αλέξανδρος δεν θα φύγει ποτέ από τη σκέψη, την ψυχή και την καρδιά μας. Τo πνεύμα του, ο δυναμισμός του και οι ιδέες του θα μείνουν ανεξίτηλα στη μεγάλη οικογένειά μας» ανακοίνωσε ο Ομιλος. Επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων να πραγματοποιηθούν δωρεές στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη, στον Ναυτικό Ομιλο Ανδρου και στο Εμπειρίκειο Γηροκομείο και Νοσοκομείο Ανδρου.

Στο μεταξύ, οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να εξακριβώσουν την ταυτότητα των ενόπλων που εισέβαλαν στη μονοκατοικία της οικογένειας Σταματιάδη στην Κηφισιά, ξημερώματα Μεγάλης Δευτέρας, και να διαλευκάνουν τη δολοφονία του. Κατά πληροφορίες, τα μέχρι στιγμής στοιχεία φέρεται ότι οδηγούν τους αστυνομικούς στα ίχνη σεσημασμένων κακοποιών αλβανικής καταγωγής, που πιθανώς να έχουν διαφύγει στην πατρίδα τους.