Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αποτελούν κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομία, καθώς όχι μόνο παραμένουν στα ύψη οι πωλήσεις τους με βάση την αξία, αλλά και επειδή η χρήση τους συμβάλλει σημαντικά στη συνολική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Μόνο το 2017 οι πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) άγγιξαν το 1,5 δισεκατομμύριο συσκευές και σε πολλές περιπτώσεις τείνουν να αντικαταστήσουν τους προσωπικούς υπολογιστές. Με βάση την αναλογία αυτή, ουσιαστικά είναι σαν να αγόρασαν πέρυσι έξυπνα κινητά δύο στους δέκα κατοίκους του πλανήτη. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια στοιχεία, η τεχνολογία κινητών τηλεφώνων και παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας συνεισέφερε 3,6 τρισ. δολάρια το 2017 στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Ουσιαστικά από τις δραστηριότητες αυτές προήλθε πέρυσι το 4,5% του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ, όπως σημειώνει το ΔΝΤ.

Από τις πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων προήλθε επίσης πέρυσι το ένα έκτο της συνολικής ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Η ανάπτυξη μάλιστα οφείλεται περισσότερο στην αύξηση των τιμών για μεγάλο αριθμό από smartphones παρά στις πωλήσεις με βάση τον αριθμό, που ήταν μειωμένες κατά 5% σε σύγκριση με το 2016. Ως ενδεικτικό παράδειγμα στην έκθεση, που επικαλείται στοιχεία από την ίδια την Apple, αναφέρεται η τιμή ενός iPhone το οποίο από 618 δολάρια που πωλούνταν το 2016, έφτασε τα 798 δολάρια το 2017.

Το Ταμείο αναφέρει ότι συνολικά ο νέος κύκλος εξέλιξης της τεχνολογίας έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ως παράδειγμα χρησιμοποιεί τα προηγούμενα έξι χρόνια κατά τα οποία η «τεράστια ζήτηση» για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου, έχει αλλάξει το μοντέλο εισαγωγών και εξαγωγών πολλών χωρών ειδικά στην Ασία. Οι αλλαγές αυτές συντελέστηκαν μέσω ιδιαίτερα σύνθετων και συνεχώς εξελισσόμενων εφοδιαστικών αλυσίδων σε πολλές χώρες τις ηπείρου και κυρίως στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Τα οφέλη για τις χώρες αυτές από τις νέες τεχνολογίες είναι διπλά. Σε πρώτη φάση ευνοούνται κατασκευαστές εξαρτημάτων έξυπνων κινητών τηλεφώνων από χώρες όπως για παράδειγμα η Κορέα. Αυτοί εξάγουν τα εν λόγω εξαρτήματα σε μεγάλα εργοστάσια όπου συναρμολογούνται οι συσκευές. Σε δεύτερη φάση και όταν ετοιμαστούν για αποστολή εκατομμύρια τέτοιες συσκευές, ευνοούνται οι χώρες παραγωγής και συναρμολόγησης όπως είναι η Κίνα.

Από τις πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων ευνοήθηκαν περισσότερο συγκεκριμένες χώρες όπου παράγεται τεχνολογία. Πρόκειται μεταξύ άλλων για την Κίνα, την Κορέα, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν. Επίσης έχει ευνοηθεί σημαντικά και η Ιρλανδία, όπου έχει μεταφέρει τα πνευματικά της δικαιώματα η Apple.