Το δράμα του φετινού ελληνικού πρωταθλήματος το καταλάβαινες παρακολουθώντας το ματς Λαμία – Απόλλωνας το περασμένο Σάββατο. Τις δύο ομάδες βόλευε η ισοπαλία. Πάντα στο τέλος της σεζόν μπορεί να προκύψουν τέτοια παιχνίδια: δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο ΟΠΑΠ κλείδωσε το ματς πριν αρχίσει. Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί αυτά τα παιχνίδια τα λένε «μπισκότα». Αλλά στην Ιστορία λίγα μπισκότα έχουν υπάρξει τόσο άνοστα.

Ευκαιρία

Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες έκαναν όλα κι όλα δύο σουτ: φυσικά κανένα στην εστία. Το πρώτο σουτ στην εστία το κάνει ο συμπαθής Απόλλωνας στο 78′: σε κανονικό ματς δεν θεωρείται καν ευκαιρία αφού ο γκολκίπερ της Λαμίας ξαπλώνει και υποδέχεται την μπάλα σαν να θέλει να μαζέψει ήλιο. Στο μισοάδειο γήπεδο, ήδη στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου ακούγονται σφυρίγματα: οι οπαδοί της τοπικής ομάδας τραγουδούσαν «παίξτε μπάλα» –σύνθημα που είχε χρόνια να ακουστεί. Το ματς τελείωσε μέσα σε αποδοκιμασίες και σφυρίγματα. Οι δύο ομάδες συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο: να δω ποιο κανάλι θα έχει εντυπωσιαστεί από αυτό το υπερθέαμα για να πληρώσει ν’ αποκτήσει τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα.

Ρε παιδιά

Την προσπάθεια των δύο ομάδων τίμησε με μια προσωπική ανακοίνωσή του ο Αλέξης Κούγιας. «Ρε παιδιά, μπορείτε να μας πείτε πώς γίνεται αυτό που κάνατε σήμερα; Ποιος το κάνει; Μπαίνουν μέσα στα αποδυτήρια των δύο ομάδων και το ζητούν να το κάνετε οι πρόεδροι; (…) Μήπως το κάνουν αυτά τα παλιόπαιδα οι παίκτες μόνοι τους; Και μία απορία: Ο ΟΠΑΠ πώς το γνώριζε ότι θα γίνει αυτό που έγινε κι έφραξε το παιχνίδι; Είπαν τίποτα οι δανεικοί; (…) Πώς είστε σίγουροι ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν θα δει το παιχνίδι και θα αρχίσει να σας καλεί για στήσιμο;» ρωτάει μεταξύ άλλων.

Ρε Αλέξη

Απάντησε ο Απόλλωνας στο ίδιο ύφος. «Ρε Αλέξη, μπορείς να μας πεις πώς γίνεται αυτό που κάνεις; Να μην αντέχεις ένα λεπτό χωρίς δημοσιότητα;» ρωτάει και του θυμίζει ότι η ΑΕΛ του έχασε στη Ριζούπολη με 3-0. «Αυτό με το 3-0 στη Ριζούπολη ποιος το έκανε; Μπήκες εσύ στα αποδυτήρια και είπες κάτι στους παίκτες σου;» λέει και τον κατηγορεί ότι αλλάζει ομάδες και αφεντικά. Επανήλθε ο Κούγιας και τους ξαναεπιτέθηκε. Δεν έχει και πολλή σημασία τι τους είπε. Απλά αναφέρω τον καβγά γιατί υπήρξε ό,τι πιο θεαματικό σε αυτή την άχρωμη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Θέλω επίσης να τους καθησυχάσω όλους: όσοι φάκελοι της Radar και να ‘ρθουν για αυτό το παιχνίδι (αν έρθουν…), κανείς δεν θα ασχοληθεί. Θα τους βάλουν κι αυτούς εκεί που έβαλαν αυτόν που ήρθε για το Κέρκυρα – ΠΑΟΚ. Στην Ελλάδα έρευνες για στημένα ματς γίνονται πλέον μόνο όταν εμπλέκεται ο Απόλλωνας Λάρισας: όλα τα άλλα είναι καθαρά και εξυγιασμένα –ρωτήστε και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.

Ντέρμπι

Σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα είχε ντέρμπι καταπληκτικά. Η Σίτι κέρδισε την Τότεναμ στο Λονδίνο κι αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας, στην Πορτογαλία «σκοτώθηκαν» η Μπενφίκα με την Πόρτο. Στην Ιταλία έσπασαν καρδιές με το Μίλαν – Νάπολι (0-0), στη Σκωτία η Σέλτικ διέλυσε τους Ρέιτζερς (4-0) και στην Ολλανδία η PSV τον Αγιαξ (3-0). Στη Γερμανία η Μπάγερν διαλύοντας την Γκλάντμπαχ (4-1) κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα, αλλά και στο γειτονικό ντέρμπι Σάλκε – Ντόρτμουντ (2-0) το γήπεδο ήταν γεμάτο: εδώ σε οκτώ ματς είναι ζήτημα να κόπηκαν δεκαπέντε χιλιάδες εισιτήρια!

Εκδρομή

Τουλάχιστον με το «μπισκότο» στο Λαμία – Απόλλωνας και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν γέλασε ο κόσμος. Τα περισσότερα από τα άλλα ματς ήταν παρωδίες. Ο ΠΑΣ πήγε εκδρομή στην Ξάνθη και δέχτηκε τρία γκολ, ο Παναιτωλικός πήγε με τα δεύτερα στη Λάρισα και δέχτηκε τέσσερα: κανείς δεν θυμάται πότε ήταν η τελευταία φορά που η Ξάνθη και η ΑΕΛ έβαλαν τόσα γκολ! Ο Πανιώνιος ξαναέχασε στην Τούμπα –με ένα γκολ φάουλ στον τερματοφύλακα κι ένα γκολ οφσάιντ: πανικόβλητοι διαιτητές, σε ένα άδειο γήπεδο, έμοιαζαν σαν να έχουν έρθει από το συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟΚ! Φέτος ο Δικέφαλος του Βορρά, πριν και μετά την περίφημη απόφαση του Κομίνη στο ματς με την ΑΕΚ, δεν έχει καμία φάση με λάθος διαιτητή εις βάρος του: Πώς να μην τρελαθεί ο Ιβάν Σαββίδης όταν είδε στο ματς με την ΑΕΚ έναν διαιτητή κι έναν επόπτη να μην τρέχουν προς τη σέντρα;

Κανονικό ποδόσφαιρο παίχτηκε στη Λιβαδειά, όπου η τοπική ομάδα νίκησε τον Αστέρα, στη Λεωφόρο όπου ο ΠΑΟ με ένα πέναλτι νίκησε τον μαχητικό Ατρόμητο, και στα Χανιά όπου η ΑΕΚ κράτησε την πρωτιά της κερδίζοντας τον υποβιβασμένο Πλατανιά, χωρίς να φανεί η τεράστια διαφορά των δύο στη βαθμολογία: όλα έληξαν 1-0 και ήταν φτωχά σε θέαμα, αλλά τουλάχιστον κανονικά. Και δεν βγήκαν ανακοινώσεις μετά το τέλος τους ούτε μοιράστηκαν μπισκότα…