Με υπουργικές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να καλυφθούν μνημονιακά προαπαιτούμενα, επιχειρεί το υπουργείο Μεταφορών να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις ετών στη μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών από το Ελληνικό. Συγκεκριμένα, πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, αρκετοί είναι οι κρατικοί φορείς που παραμένουν στον χώρο. Ανάμεσά τους τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το αμαξοστάσιο της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ).

Δεδομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων, από το υπουργείο Μεταφορών έσπευσαν μόλις τις τελευταίες ημέρες να εκδώσουν δύο υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν ότι τόσο τα κεντρικά γραφεία της ΥΠΑ όσο και το αμαξοστάσιο της εταιρείας ΟΣΥ θα μετεγκατασταθούν μέχρι 30 Ιουνίου 2018! Ωστόσο, πέραν των αποφάσεων αυτών, κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το ακριβές σχέδιο (χρονοδιάγραμμα, κόστος κ.λπ.) μεταφοράς των δύο δημόσιων οργανισμών.

Η ΥΠΑ. Χαρακτηριστική της όλης κατάστασης είναι η χθεσινή γενικόλογη πρόσκληση ενδιαφέροντος του διοικητή της ΥΠΑ Κωνσταντίνου Λιντζεράκου, στην οποία αναφέρεται: «Ενόψει της αξιοποίησης της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού (Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά) και της μετακίνησης των δημόσιων υπηρεσιών από την περιοχή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενδιαφέρεται για τη μίσθωση ακινήτων στην Αττική, προκειμένου να καλύψει τις στεγαστικές της ανάγκες. Προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αξιοποίησης ακινήτων να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 210-8916.507, 210-8916.505 για περισσότερες πληροφορίες».

Η προχειρότητα που επικρατεί στο θέμα της μετεγκατάστασης της ΥΠΑ προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων της Υπηρεσίας, που αναφέρουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσουν «στη βίαιη και απρογραμμάτιστη εκπαραθύρωση της ΥΠΑ προς άγνωστη κατεύθυνση». Επίσης, προειδοποιούν ότι «οι υπάλληλοι της ΥΠΑ δεν θα συμμετάσχουν, δεν θα συνεργαστούν και θα απέχουν από κάθε ενέργεια απομάκρυνσής τους από τον σημερινό χώρο εργασίας τους, πριν εξασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα και η σωστή λειτουργία της Υπηρεσίας».

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην ΟΣΥ. Η υπουργική απόφαση για τη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του Ελληνικού ώς τις 30 Ιουνίου 2018 αιφνιδίασε τις διοικήσεις του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και της ΟΣΥ.

Οι διοικήσεις είχαν επαναπαυθεί, θεωρώντας ότι θα εγκριθεί η αρχική πρόταση του υπουργείου Μεταφορών για τη μη μεταφορά και υπογειοποίηση του αμαξοστασίου του Ελληνικού. Ομως, η πρόταση αυτή τελικά απορρίφθηκε, βρίσκοντας τις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών χωρίς χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου και χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση τόσο των εγκαταστάσεων (κατά 70 στρέμματα) όσο και του συγκοινωνιακού έργου της ΟΣΥ, που θα επιφέρει η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του Ελληνικού. Η πρώτη απόφαση της διοίκησης της ΟΣΥ –ως συνέχεια πρόσφατης απόφασης του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για ολοκλήρωση του έργου μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου μέχρι τις 30 Ιουνίου –προβλέπει την απομάκρυνση από το Ελληνικό όλων των παροπλισμένων λεωφορείων (περίπου 35) και τη μεταφορά τους σε άλλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 60.000 ευρώ και έχει ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα (μέχρι 30 Απριλίου 2018), με στόχο να βρεθεί ο απαραίτητος χώρος στο σύνολο των αμαξοστασίων που λειτουργούν, όπου θα μεταφερθούν τα λεωφορεία τα οποία σήμερα στεγάζονται στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.