Την ώρα που ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται απέναντι στη Ζαλγκίρις, ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα κονταροχτυπιούνται στη σειρά των ρωσικών εμφυλίων ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Χίμκι.

Τι σημαίνει αυτό; Στη χειρότερη των περιπτώσεων, τουλάχιστον ένας έλληνας προπονητής θα έχει το… στασίδι του στη Stark Arena του Βελιγραδίου!

Αμφότεροι ξέρουν καλά τα κατατόπια, άλλωστε το παλμαρέ τους κοσμείται από τα τρόπαια τα οποία εποφθαλμιούν και τώρα: ο μεν Μπαρτζώκας το σήκωσε το 2013 στο Λονδίνο με τον Ολυμπιακό, ο δε Ιτούδης το 2016 στο Βερολίνο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

«ΤΑ ΝΕΑ» τους ζήτησαν να ψηλαφίσουν τις σειρές Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις Κάουνας, Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης και ιδού τα πορίσματά τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

– Δύο ομάδες με πολλά κοινά στοιχεία και μια διαφορά που έχει να κάνει με τον τρόπο επίθεσης. Ενώ στον Ολυμπιακό κάθε μπάλα περνάει από τα χέρια του Σπανούλη, η Ζαλγκίρις διαθέτει μεγαλύτερο πλουραλισμό και κύριους εκφραστές τον Μιλάκνις και τον Πάνγκος.

– Και οι δύο έχουν ως άρμα μάχης την άμυνά τους, με τον Ολυμπιακό να υπερτερεί στα γρήγορα πόδια των παικτών του, σε αντίθεση με τους Λιθουανούς που είναι πιο αργοί (Καβαλιάουσκας, Γιανκούνας).

– Η Ζαλγκίρις παρουσιάζει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης πάνω στον αντίπαλο χειριστή σε φάσεις pick n’ roll, άρα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιμετωπίσει τον Σπανούλη.

– Ο Ολυμπιακός ματσάρει πολύ αποτελεσματικά στα ποσταρίσματα και αυτό το σημείο θα είναι καθοριστικό, διότι η Ζαλγκίρις στηρίζεται στο inside game.

– Οι δύο ομάδες δεν φημίζονται για το τρίποντό τους, οπότε θα παίξει ρόλο ποια θα σουτάρει καλύτερα από τα 6μ.75 κυρίως στα πρώτα ματς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΡΕΑΛ

– Πρόκειται για το πιο αμφίρροπο ζευγάρι της σειράς, μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων. Ο Παναθηναϊκός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται πάνω στο παιχνίδι του αντιπάλου και να παίζει με αλλαγές στα σκριν, ενώ η Ρεάλ επιδιώκει να παίξει με το στυλ της και να επιβάλει αυτή τον ρυθμό της.

– Το τρίποντο θα παίξει σημαντικό ρόλο διότι ο μεν Παναθηναϊκός στηρίζει πολλά στο περιφερειακό σουτ, η δε Ρεάλ διαθέτει λύσεις, χάρη στους εξαιρετικούς πασέρ που δημιουργούν εκτελέσεις με καλές προϋποθέσεις.

– Η Ρεάλ έχει μεγάλη δύναμη στα ριμπάουντ και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δώσει έμφαση ο Παναθηναϊκός, ιδιαίτερα απέναντι στον ύψους 2μ.20 Ταβάρες.

– Σημαντική παράμετρος θα είναι η άμυνα στα σκριν μακριά από την μπάλα, όπου η Ρεάλ εμφανίζεται πολύ δυνατή. Μέχρι στιγμής οι Μαδριλένοι έχουν παρουσιάσει πλουσιότερο rotation, κάτι που αναγκάζει τον Παναθηναϊκό να αναδείξει περισσότερους πρωταγωνιστές.

– Θεωρώ ότι η παρουσία του Γιουλ είναι δίκοπο μαχαίρι διότι είναι δύσκολο και ριψοκίνδυνο να βάλεις έναν παίκτη, όσο καλός και να είναι, στην εξίσωση έπειτα από τόσους μήνες απραξίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

– Δεδομένου ότι ο Πάνγκος αποτελεί το βαρόμετρο της Ζαλγκίρις, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα τον διαχειριστεί ο Ολυμπιακός: τόσο στην άμυνά του για να του περιορίσει τη δημιουργία και την εκτέλεση, όσο και στον τρόπο με τον οποίο θα τον «σημαδέψει» στην επίθεση.

– Η Ζαλγκίρις υστερεί στο τρίποντο, αλλά έχει ως δυνατά στοιχεία το σουτ δύο πόντων, τη δημιουργία και την κυκλοφορία της μπάλας.

– Καθοριστικοί παράγοντες θα είναι οι κατοχές, ο ρυθμός, τα λάθη και τα αμυντικά ριμπάουντ, ενώ σε σειρές αγώνων παίζει πάντοτε ρόλο η διαχείριση των συναισθημάτων από τη μια βραδιά στην άλλη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΡΕΑΛ

– Η Ρεάλ στηρίζεται πολύ στο περιφερειακό σουτ και θα επιδιώξει να επιβάλει τον ρυθμό της, οπότε είναι απαραίτητη – αντίδραση του Παναθηναϊκού και στα δύο επίπεδα.

– Ο Παναθηναϊκός συνηθίζει να αλλάζει σε όλα τα σκριν με στόχο τα αντίθετα μαρκαρίσματα και τα ποσταρίσματα. Το ζητούμενο είναι πώς θα βγουν οι αλλαγές, εφόσον ακολουθήσει αυτή την τακτική, άλλωστε στην κανονική περίοδο αλλιώς έπαιξε στο ΟΑΚΑ και αλλιώς στη Μαδρίτη.

– Είναι αυτονόητο ότι στην εξέλιξη της σειράς θα βαρύνουν πολύ το σταθερό παιχνίδι του Καλάθη στις δύο άκρες του γηπέδου και η αντιμετώπιση του Ντόντσιτς, πάνω στον οποίο δεν αποκλείεται να παίξουν ο Αντετοκούνμπο ή ο Γκιστ.