Την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσιάζει μια άλλη εικόνα για την αγορά κατοικίας στην Αθήνα, διαφορετική από αυτή που καταγράφεται σε άλλα στοιχεία, όπως της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου που παρουσιάζονται στην έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η αγορά κατοικίας στην Αθήνα εν μέσω κρίσης άνθησε, όταν τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα βούλιαξαν πάνω από 40%.

Το Ταμείο καταγράφει την Αθήνα ως την πρωτεύουσα στην οποία υπήρξε η 13η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2013-2017, και μάλιστα αυτό συνέβη όταν γενικότερα στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας καταγράφηκε μεγάλη πτώση, κάτι που συνιστά ένα παράδοξο σε σχέση με την πορεία των άλλων κρατών που μελετώνται. Συνολικά ερευνήθηκαν 40 χώρες και 44 πόλεις ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο την περίοδο 2013-2017 η ετήσια πραγματική άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Αθήνα ξεπερνά το 5%.

Η μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως καταγράφεται στη Σαγκάη. Από πλευράς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ισχυρότερη άνοδος καταγράφεται στο Ταλίν, στη Στοκχόλμη, στην Κοπεγχάγη και στο Δουβλίνο.

Η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με τα παραπάνω κράτη είναι ότι καταγράφεται άνοδος τιμών στην πρωτεύουσα, όταν στο σύνολο της επικράτειας υπάρχει κατάρρευση τιμών. Η μέση μείωση της αξίας των ακινήτων σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο στη χώρα μας ξεπερνά το 5%. Μεγαλύτερη πτώση από αυτή της Ελλάδας καταγράφεται μόνο στη Ρωσία, στην οποία παρατηρείται όμως και η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων της πρωτεύουσας, δηλαδή της Μόσχας.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ. Ουραγός στις οικονομικές επιδόσεις ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η χώρα μας είχε το 2017 τη χειρότερη επίδοση στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ όχι μόνο των 19 κρατών-μελών του ευρώ, αλλά συνολικά των 28 της ΕΕ, ενώ άκρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση.

Το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις κατά 1,4%, την ώρα που στη ζώνη του ευρώ συνολικά αναπτύχθηκε 2,3% και στην ΕΕ των 28 κατά 2,4%. Οσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, έχει περιοριστεί στα 19.900 ευρώ (σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2016), την ώρα που προ κρίσεως, δηλαδή την περίοδο 1999-2008, ήταν στα 20.400 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην Πορτογαλία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 23.100 ευρώ, στην Κύπρο 24.600 ευρώ και στην Ιρλανδία 54.600 ευρώ.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην οποία η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε οριακή μόνο άνοδο (0,1%) το 2017, την ώρα που στις υπόλοιπες οικονομίες της κοινότητας αυξήθηκε από 1,1% έως και 10,2%.