Ελάχιστοι ενδεχομένως ξέρουν στην Ουγγαρία ότι ο Βίκτορ Ορμπαν σπούδασε με υποτροφία του ιδρύματος Σόρος. Ολοι ξέρουν όμως ποιος είναι ο απόλυτος εχθρός για τον ίδιο και –επομένως –για ολόκληρη τη χώρα: ο εβραιοουγγρικής καταγωγής αμερικανός επενδυτής που, σύμφωνα με τον Ορμπαν, θέλει να εξαλείψει την ουγγρική ταυτότητα και να μετατρέψει την Ουγγαρία σε παράδεισο για τους μετανάστες.

Ο Τζορτζ Σόρος ήταν ο απόλυτος εχθρός πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Και παραμένει και μετά την επανεκλογή του Ορμπαν με ένα ποσοστό που του επιτρέπει να κυβερνήσει χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά και να αλλάξει το Σύνταγμα κατά το δοκούν. Αλλά ο Ορμπαν θέλει να πιάσει το νήμα της νέας του θητείας από εκεί: από τον εχθρό που απειλεί με τις φιλελεύθερες ιδέες του το δόγμα ότι μια δημοκρατία μπορεί και να μην είναι φιλελεύθερη. Κάπως έτσι, το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η νέα ουγγρική Βουλή είναι το «Stop Soros». Και ο στόχος δεν θα είναι μόνο ο ίδιος, αλλά και όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που «υποστηρίζουν τη μετανάστευση» –και επειδή την «υποστηρίζουν», θα φορολογηθούν αγρίως. Φαίνεται, πάντως, ότι ο Ορμπαν θα διατηρήσει ανοικτό το μέτωπο και με την Ευρώπη. Η ευρεία νίκη του, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, σημαίνει ότι οι ούγγροι πολίτες τού ανέθεσαν μια αποστολή: να γίνει η Ευρώπη μια ένωση ανεξάρτητων κρατών και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. «Μας ανατέθηκε μια αποστολή», δήλωσε ο 54χρονος Ορμπαν στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τον εκλογικό του θρίαμβο. «Ο ουγγρικός λαός όρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα. Κι αυτά είναι η μετανάστευση και η εθνική κυριαρχία. Είναι παντελώς σαφές από το εκλογικό αποτέλεσμα ότι οι Ούγγροι αποφάσισαν πως μόνο αυτοί μπορούν να αποφασίσουν με ποιον θέλουν να ζήσουν στην Ουγγαρία. Η κυβέρνηση θα προσηλωθεί στην ίδια θέση».

Αν ο Σόρος και οι σχέσεις με την ΕΕ είναι οι δύο πρώτοι άξονες της πολιτικής του Ορμπαν, ο έλεγχος της Δικαιοσύνης, ένας ακόμη πιο σφιχτός έλεγχος, είναι ο τρίτος. Κι όλα αυτά ενώ η ελευθεροτυπία δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα στην Ουγγαρία με το λουκέτο που έβαλε μία από τις δύο βασικές εφημερίδες της αντιπολίτευσης.

Η «Magyar Nemzet» έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων και, όπως αναφέρουν αναλυτές, η αναστολή της έκδοσής της αποτελεί ορόσημο σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως «βαθμιαία εξαφάνιση» των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία. Ιδιοκτήτης της «Magyar Nemzet», μιας εφημερίδας με 80 χρόνια ιστορία, ήταν ο μεγιστάνας Λάιος Σίμιτσκα, άλλοτε σύμμαχος του Ορμπαν και στη συνέχεια σφοδρός πολέμιός του.

Μετά τη ρήξη, ο Ορμπαν τιμώρησε τον Σίμιτσκα και την εφημερίδα του όπως είχε τιμωρήσει και άλλα αντιπολιτευόμενα Μέσα: στερώντας τους παντελώς από τους πολύτιμους πόρους της κρατικής διαφήμισης.

Οι επόμενοι στόχοι, λένε οι παρατηρητές, είναι το γερμανικής ιδιοκτησίας τηλεοπτικό δίκτυο RTL και ο φιλελεύθερης κατεύθυνσης δημοφιλής ιστότοπος Index –ιδιοκτησίας κι αυτός του Λάιος Σίμιτσκα. Ο ίδιος ο Ορμπαν δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του.

«Τα περισσότερα από τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να βρίσκονται σε κρατικά χέρια», είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Εχει τέσσερα ολόκληρα χρόνια μπροστά του για να πετύχει τον στόχο του.