Στην Πλατεία Ηρώων, πιο γνωστή ως Ψυρή. Αγαπημένος προορισμός στις βόλτες στην Ιστορία. Γερές τζούρες καφέ και αφούγκρασμα του παρελθόντος. Κάθομαι σε μια γωνιά και περιμένω να περάσει ο Ερημίτης Παπαδιαμάντης, ο Λόρδος Βύρωνας, οι μεγαλέμποροι και μεγαλοαστοί της παλιάς Αθήνας.

Ιδιαίτερα όμως προσέχω μήπως ανταμώσει το βλέμμα μου με τα κουτσαβάκια. Τους άεργους ψευτόμαγκες που προκαλούσαν και έσφαζαν για ψύλλου πήδημα.

Ολόκληρη ιστορία οι συγκεκριμένοι τύποι, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα το έργο τους με μοναδική αλλαγή στα ρούχα και την περπατησιά. Καρικατούρες του Εθνους που πάτησαν πάνω στη δόξα των περιθωριοποιημένων Αγωνιστών του ’21 και δημιούργησαν μια σιχαμερή κάστα.

Το σύρσιμο του ποδιού το ξεπατίκωσαν από τους τραυματισμένους Αγωνιστές που κούτσαιναν (εξού και το κουτσαβάκηδες). Το μαύρο σακάκι που φορούσαν μόνο από το αριστερό χέρι το αντέγραψαν από φιλέλληνες ιππείς που έβαζαν τις κάπες τους ριχτές.

Η μαύρη ζώνη που έκρυβε από κάτω όπλα και κάμες αποτελούσε ένδειξη πένθους για τον ανύπαρκτο ήρωα πρόγονό τους. Μαλλί μακρύ με περίτεχνες αφέλειες περασμένες με λίπος χοιρινού. Ρεπούμπλικα στο κεφάλι και μαύρα ψηλοτάκουνα παπούτσια για να κάνουν θόρυβο. Και βέβαια μουστάκι.

Τεμπέληδες, άεργοι, καβγατζήδες, απαιτούσαν να τους βγάζεις το καπέλο σε ένδειξη υποταγής. Πετούσαν λεμονόκουπες ή άπλωναν το ζωνάρι τους για να το πατήσουν οι περαστικοί και να πιαστούν σε καβγά. Ενας από τους πιο γνωστούς ψευτονταήδες, ο Νότης Ντάγλαρης, που είχε χόμπι να μαχαιρώνει περαστικούς, έσερνε επιδεικτικά το ζωνάρι του αναζητώντας το επόμενο θύμα του. Ηταν απόγευμα όταν συναντήθηκε με την ατυχία του, τον ανθυπασπιστή της Χωροφυλακής Δημήτρη Περρίδη. Το του πάτησε μέχρι να λασπώσει. Οταν το κουτσαβάκι έκανε να του επιτεθεί δέχθηκε τρεις ξανάστροφες και κατέληξε στη φυλακή όπου και πέθανε.

Για τους υπόλοιπους όμοιούς του φρόντισε ο αστυνόμος Μπαϊρακτάρης. Αφού τους συλλάμβανε, τους πήγαινε στην Πλατεία Κλαυθμώνος και τους έκοβε το μισό μουστάκι με το γουρνοψάλιδο που κουρεύουν τα πρόβατα. Στη συνέχεια τους παρέδιδε στη χλεύη… Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική.

Καλή Ανάσταση.