Τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες, μετοχές και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δέκα πολιτικών προσώπων, για τα οποία πριν από δύο μήνες διαβιβάστηκε ο φάκελος της Novartis στη Βουλή, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη έστειλε ήδη έγγραφο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας ουσιαστικά να ελεγχθεί το «τραπεζικό προφίλ» όχι μόνο των πολιτικών προσώπων για τα οποία –όπως είναι γνωστό –συνεχίζεται η έρευνα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, αλλά και στενών συγγενικών τους προσώπων.

Συγκεκριμένα, ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων περιλαμβάνει 38 πρόσωπα, καθώς η ευρύτερη έρευνα της εισαγγελικής Αρχής περιλαμβάνει τις συζύγους και τα ενήλικα τέκνα των δέκα πολιτικών, για τους οποίους συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση από την τακτική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της αναζήτησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, η έρευνα αφορά τα εξής πολιτικά πρόσωπα:

Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιάννη Στουρνάρα, Αδωνη Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Σεανάλογη κίνησηείχε προχωρήσει η Εισαγγελέας και για χιλιάδες μη πολιτικά πρόσωπα, κυρίως γιατρούς, οι οποίοι ελέγχονται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

Οπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα σε επίπεδο μη πολιτικών προσώπων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας μόνο στον πρώην αντιπρόεδρο της φαρμακευτικής εταιρείας Κωνσταντίνο Φρουζή και η περαιτέρω έρευνα έχει ήδη ανατεθεί σε δύο ανακρίτριες κατά της Διαφθοράς.

Υστερα από αυτή την παραγγελία της, πάντως, η εισαγγελέας θα αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν όχι μόνο οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των δέκα πολιτικών προσώπων και των στενών συγγενικών τους προσώπων, αλλά και θυρίδες που ενδεχομένως διατηρούν όπως και μετοχές που διαθέτουν.

Τα όποια στοιχεία προκύψουν μετά τον γενικευμένο τραπεζικό έλεγχο των συγκεκριμένων προσώπων θα φτάσουν στα χέρια της Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, που διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση της Novartis, προκειμένου να τα αποτιμήσουν και να τα συνεκτιμήσουν με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό που αποτελεί και τη βάση της δικογραφίας.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ. Από τα πιθανά ευρήματα θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα της ομάδας των εισαγγελέων, καθώς αν μεν προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αδικήματος θα ασκηθεί, όπως προβλέπει η δικονομία, ποινική δίωξη, ενώ σε διαφορετική περίπτωση για όσα πρόσωπα οι ενδείξεις είναι μηδενικές ο φάκελος θα τεθεί στο αρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τους δέκα πολιτικούς περιορίζεται στη διερεύνηση στοιχείων για τυχόν διάπραξη του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Και αυτό γιατί, όπως έχει κριθεί ήδη και νομολογιακά, το συγκεκριμένο αδίκημα μπορεί να το διερευνήσει η τακτική Δικαιοσύνη –εν προκειμένω η Εισαγγελία Διαφθοράς –ακόμα και αν οι ελεγχόμενοι είναι πολιτικά πρόσωπα.

Μία αναδρομή εξάλλου σε πρόσφατες δικαστικές ιστορίες, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν πολιτικά πρόσωπα, όπως στις υποθέσεις με κατηγορουμένους τους πρώην υπουργούς Ακη Τσοχατζόπουλο και Τάσο Μαντέλη, δείχνει ότι έχει παγιωθεί πως το ξέπλυμα θεωρείται αδίκημα που τελείται όχι κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, ώστε την αρμοδιότητα να την έχει η Βουλή, αλλά πράξη που τελείται επ’ ευκαιρία των καθηκόντων και ως εκ τούτου η σκυτάλη της έρευνας περνά απευθείας στους δικαστές.

Ανεξάρτητα από την πορεία και τα ευρήματα που ενδεχομένως προκύψουν στο τέλος της διαδρομής της προκαταρκτικής εξέτασης, όπως όλα δείχνουν η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Novartis βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επεκταθεί και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, πέραν αυτής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως είναι η δωροδοκία. Αυτή τη στιγμή βέβαια η σχετική δικογραφία, που έχει προκαλέσει ισχυρές πολιτικές αναταράξεις, βρίσκεται στη Βουλή και όπως είναι γνωστό η Επιτροπή δεν εισήλθε στην επί της ουσίας έρευνα της υπόθεσης, γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τις εργασίες της η προανακριτική επιτροπή, πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η δικογραφία να επιστρέψει πίσω στην Εισαγγελία Διαφθοράς με το σκεπτικό ότι και το αδίκημα της δωροδοκίας –σε αντίθεση με ό,τι έχει κριθεί στο παρελθόν –δεν είναι παραγεγραμμένο, καθώς εμπίπτει στον κύκλο των αξιόποινων πράξεων για τις οποίες μπορεί να επιληφθεί η τακτική Δικαιοσύνη.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι δικαστικές πηγές, επιχειρώντας να δώσουν το στίγμα της επόμενης μέρας μετά την απόφαση για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Δικαιοσύνη».