Πιο σκληρή γίνεται η κόντρα στο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μετά την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς σε 128 αμερικανικά προϊόντα, κυρίως τρόφιμα και ποτά.

Η αναζωπύρωση των φόβων για εμπορικό πόλεμο σε συνδυασμό με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην Amazon και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla προκάλεσαν χθες νέους ισχυρούς τριγμούς στο αμερικανικό χρηματιστήριo. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq και ο δείκτης S&P 500 άνοιξαν με απώλειες άνω του 2% για να κλείσουν στο τέλος με απώλειες 1,9%, 2,7% και 2,2% αντίστοιχα. Η κίνηση αυτή των Κινέζων θεωρείται ως πρώτη απάντηση στην απόφαση που έλαβε τον περασμένο μήνα ο Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και η κόντρα μπορεί να κλιμακωθεί εάν συνεχιστούν οι αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών. Με βάση μάλιστα το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει ο Λευκός Οίκος από τις 22 Μαρτίου όταν ανακοίνωσε τους δασμούς αυτούς, ο Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα λίστα με κινεζικά προϊόντα τεχνολογίας στα οποία θα μπει «καπέλο» για να μπορούν να εισάγονται στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για κίνηση η οποία εάν πραγματοποιηθεί αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις προστριβές μεταξύ των δύο πλευρών και να φέρει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Πεκίνο ότι προσπαθεί να αποκτήσει με αθέμιτους τρόπους πνευματικά δικαιώματα αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, αναγκάζοντάς τες να υπογράφουν ανάλογες συμβάσεις όταν συμμετέχουν σε κοινά επιχειρηματικά σχήματα με κινεζικές εταιρείες.

Η Κίνα αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Το Πεκίνο αρνείται ότι η εγχώρια νομοθεσία απαιτεί τέτοιες μεταφορές τεχνολογίας και έχει απειλήσει να επιβάλει τους δικούς του δασμούς σε προϊόντα τεχνολογίας αμερικανικών εταιρειών εάν γίνει πρώτα τέτοια κίνηση από τον Λευκό Οίκο. Το θερμόμετρο άρχισε ξανά να ανεβαίνει μετά την απόφαση του Πεκίνου αργά προχθές το βράδυ να επιβάλει δασμούς έως 25% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων όπως κατεψυγμένο χοιρινό, ξηροί καρποί, κρασί και ορισμένα φρούτα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, κύριο άρθρο στην ευρείας κυκλοφορίας ταμπλόιντ εφημερίδα της Κίνας «Global Times» ανέφερε ότι εάν οι ΗΠΑ περίμεναν πως το Πεκίνο δεν θα απαντούσε στους αμερικανικούς δασμούς, τώρα «μπορούν να αποχαιρετήσουν την αυταπάτη αυτή», μετέδωσε το Reuters.

Ο Τραμπ με την ανακοίνωση των δασμών για χάλυβα και αλουμίνιο είχε υποσχεθεί ότι θα επιβάλει χωριστούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας Πρόκειται για συνολικές ετήσιες εισαγωγές που φτάνουν περίπου τα 60 δισ. δολάρια. Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν κινεζικά προϊόντα που παράγονται υπό την αιγίδα του κρατικού προγράμματος «Made in China 2025», το οποίο έχει σαν στόχο να ενισχύσει τη βιομηχανική βάση της χώρας με την ανάπτυξη προηγμένης τεχνολογίας.

Η Κίνα θέλει να αντικαταστήσει εισαγόμενα προϊόντα με δικά της και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει τεχνογνωσία σε δέκα τουλάχιστον τομείς της βιομηχανίας: πληροφορική, ρομποτική, κατασκευή αεροσκαφών, πλοίων, υλικά για σιδηροδρόμους υψηλών ταχυτήτων, οχήματα που κινούνται με νέες μορφές ενέργειας, μηχανήματα παραγωγής ηλεκτρισμού, γεωργικά μηχανήματα, φάρμακα και προηγμένα συνθετικά και μη υλικά.