Το πρόσφατο περιστατικό, κατά το οποίο ένας 88χρονος αντιμετώπισε τους εισβολείς στην οικία του πυροβολώντας, έδωσε αφορμή για χιλιάδες σχόλια περί εγκληματικότητας, αυτοάμυνας και οπλοκατοχής, που του απέδιδαν τα εύσημα δηλώνοντας ότι θα έκαναν το ίδιο ακριβώς σε αντίστοιχη περίπτωση.

Η συζήτηση πήρε φωτιά όταν κάποια ΜΜΕ δημοσίευσαν τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με έμφαση στην προτροπή προς όσους διαπιστώσουν εισβολή στο σπίτι τους να προσποιηθούν ότι κοιμούνται. Οι αναφορές «μόνο στην Ελλάδα αυτά» με έκαναν να ανασύρω από τη μνήμη μου τα χρόνια κατά τα οποία ζούσα στο κέντρο της Washington DC.

Στην πολυκατοικία που έμενα τότε είχαν σημειωθεί δύο κρούσματα διάρρηξης. Την επόμενη ημέρα μας κάλεσαν να συμμετέχουμε σε ενημέρωση στην είσοδο της πολυκατοικίας. Ο αστυνομικός μάς έδωσε αναλυτικές οδηγίες αντιμετώπισης –ίδιες με εκείνες της ιστοσελίδας της ΕΛ.ΑΣ. –επαναλαμβάνοντας σχεδόν κουραστικά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το σημαντικότερο είναι οι ανθρώπινες ζωές. Στις οδηγίες σταματούν οι ομοιότητες Αθήνας και Washington και αρχίζουν οι διαφορές.

Τις επόμενες ημέρες βλέπαμε στη γειτονιά αστυνομικούς να περιπολούν με μεγάλη συχνότητα και μετά την ενημέρωση γνωρίζαμε ότι 90» μετά την τηλεφωνική κλήση επενέβαιναν οι αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα με τη διεύθυνσή του, ήξερε κανείς σε πόση ώρα ερχόταν το περιπολικό, κάτι που φρόντιζαν να διαφημίζουν πρώτοι οι μεσίτες της πόλης.

Οι οδηγίες, με τις οποίες πολλοί συμπολίτες μας σπεύδουν να διαφωνήσουν, δεν προκύπτουν με βάση τις έρευνες κοινής γνώμης, αλλά τη μελέτη των καταγεγραμμένων περιστατικών και με τη συμβολή ειδικών και είναι παρεμφερείς σε όλον τον δυτικό κόσμο. Η δυνατότητα ανταπόκρισης των σωμάτων ασφαλείας είναι αυτή που ποικίλει, ανάλογα με το ανθρώπινο δυναμικό, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό.

Πέραν όμως αυτής της απαραίτητης ενίσχυσης, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οφείλει να καταφύγει και σε κάποιους άλλους ειδικούς, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τονώσει το αίτημα ασφάλειας. Σε διαφορετική περίπτωση, τα φαινόμενα των οπλισμένων 88χρονων και των «πολιτοφυλακών» σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας θα γενικευτούν, ανεξάρτητα από τους δείκτες εγκληματικότητας, τους οποίους επικαλείται συχνά ο υπουργός.

Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι σύμβουλος Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας