«Προσευχηθείτε για τον άντρα μου» έλεγε χθες στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς η σύζυγος του 52χρονου Αλέξανδρου Σταματιάδη, ο οποίος δέχθηκε τα χτυπήματα και τα πυρά δύο (άγνωστων) ένοπλων κακοποιών μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά και ως αργά χθες το βράδυ έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. «Φοβήθηκα για τη ζωή μου» έλεγε μόλις την περασμένη Τετάρτη ο 88χρονος απόστρατος του Λιμενικού, που πυροβόλησε και τραυμάτισε ελαφρά τον Αλβανό ο οποίος είχε εισβάλει στο διαμέρισμά του στη Γλυφάδα με έναν ανήλικο Ελληνα. Και τα δύο αιματηρά περιστατικά, στα οποία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και συζητήσεις με τις δηλώσεις του, θα συμπεριληφθούν στα απόλυτα νούμερα της ΕΛ.ΑΣ. κατά τον επόμενο απολογισμό της.

Είναι τα ετήσια στατιστικά στοιχεία –στεγνοί αριθμοί που όμως κρύβουν δραματικές στιγμές πολιτών, με φόβο και ανασφάλεια -, τα οποία επικαλέστηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός: «Στη διάρκεια του 2017 σε σχέση με το 2016 οι ληστείες είναι μειωμένες (…). Αγγελικά πλασμένο κόσμο όποιος μπορεί να κάνει να έρθει και να μας πει τον τρόπο».

Η μείωση στην οποία αναφέρθηκε (κάνοντας έκκληση στους δημοσιογράφους να βάζουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση) αποτυπώνεται συγκεκριμένα στον τελευταίο απολογισμό της Αστυνομίας ως 453 λιγότερες ληστείες συγκριτικά με το 2016. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα είναι αποκαλυπτικά: σημειώθηκαν 4.271 ληστείες (οι 3.418 στην Αττική) και 75.707 κλοπές-διαρρήξεις (σπιτιών, καταστημάτων κ.λπ.). Με βάση τα επίσημα στοιχεία καταγράφηκαν 708 εισβολές κακοποιών μόνο σε σπίτια (γίνονταν 59 ληστείες τον μήνα!) ενώ όσον αφορά την εγκληματικότητα του δρόμου υπήρξαν 1.871 περιστατικά –αρπαγές τσαντών και ληστείες κινητών τηλεφώνων και μικροποσών.

Κάθε μέρα και χειρότερα. «Πρόβλημα εγκληματικότητας υπήρχε πάντα. Ομως το ποτήρι ξεχείλισε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Τα τελευταία κρούσματα εγκλημάτων, με συνανθρώπους μας να χαροπαλεύουν και σπίτια να λεηλατούνται, επιβεβαιώνουν αυτό που η ΝΔ επισημαίνει από καιρό. Οτι η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη». Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρει τεράστια ευθύνη: «Θυμίζω τον νόμο Παρασκευόπουλου που απελευθέρωσε εκατοντάδες εγκληματίες. Την κατάργηση της ομάδας Δέλτα. Τη μείωση των περιπολιών στις γειτονιές. Την απαράδεκτη ανοχή που δείχνει στους πάσης φύσεως Ρουβίκωνες και τις ομάδες που δρουν στα πανεπιστήμια. H ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας, ομαλότητας και ευημερίας. Αυτές ακριβώς τις προτεραιότητες δεσμεύομαι ότι θα κάνει σύντομα πράξη η Νέα Δημοκρατία».

Ο Νίκος Τόσκας επανήλθε πάντως και στο θέμα της άμυνας: «Κάποιοι μας χλεύαζαν όταν είπαμε τις οδηγίες όλων των αστυνομιών του κόσμου για το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε τέτοιες επιθέσεις. Τώρα δεν ξέρω τι θα μπορούσαν να πουν. Οι οδηγίες είναι διεθνείς πρακτικές». Εξάλλου μετά τη σύλληψη του 88χρονου είχε δηλώσει ότι «δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει χρήση όπλου απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση».