Ο πρόεδρος της Γαλλίας δέχτηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και κούρδος αξιωματούχος δήλωσε μετά τη λήξη της συνάντησης αυτής ότι ο γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε να στείλει στρατεύματα στη Μανμπίτζ της Συρίας για να στηρίξουν τον κουρδοαραβικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θέλει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τουρκίας και των SDF. Διαβεβαίωσε επίσης τους εκπροσώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κουρδική πολιτοφυλακή που αποτελεί τη βασική συνιστώσα των SDF), για την υποστήριξη της Γαλλίας στη σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας.

«Να ξεκινήσει διάλογος»

Λίγο νωρίτερα, το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ροχάβα (σ.σ.: η περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται κατά κύριο λόγο από τους Κούρδους) είχε ανακοινώσει ότι αντιπροσωπεία «Αράβων, Κούρδων και χριστιανών» από τη Συρία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Μακρόν προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στο Αφρίν.

«Αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή του, το προεδρικό μέγαρο αναφέρει ότι ο Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των SDF και της Τουρκίας, «με τη βοήθεια της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας».

Μετά τη συνάντηση, κούρδος αξιωματούχος, ο Χάλεντ Εισα, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι το Παρίσι υποσχέθηκε να στείλει στρατεύματα στη Μανμπίτζ της Συρίας για να στηρίξουν τις SDF στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και να αποτρέψουν προώθηση της Τουρκίας στην πόλη αυτή.

Το γραφείο του προέδρου Μακρόν απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία αυτή.