Τη βεβαιότητα ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο πιο έντονα η κυβέρνηση θα επενδύει στη σκανδαλολογία, εφευρίσκοντας διάφορα ζητήματα προκειμένου να καλύψει τις άστοχες επιλογές της στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε σύσκεψη που είχε στα μέσα της εβδομάδας με έναν μικρό αριθμό στελεχών της ΝΔ για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα, προέβλεψε ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την επίθεσή του στην αντιπολίτευση, ώστε να συντηρήσει το κλίμα πόλωσης. «Με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι θα διασφαλίσει αξιοπρεπή ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνει κυρίαρχος στο κόμμα του και μετά την εκλογική ήττα» φέρεται ότι είπε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ που συμμετείχε στη συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το επόμενο θέμα στο οποίο θα επιχειρήσει να ποντάρει επικοινωνιακά το Μέγαρο Μαξίμου είναι η δανειοδότηση των κομμάτων. Οπως εκτιμούν στη ΝΔ, μετά το φιάσκο με την υπόθεση Novartis η κυβέρνηση αναζήτησε ένα ακόμη θέμα, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο και αυτό θα είναι το πολυσυζητημένο θέμα των δανείων (από το παρελθόν) που βαρύνουν –κυρίως –τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση που έχει φτάσει και στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, κατά τη συνήθη κυβερνητική πρακτική θα υπάρξουν πρώτα στοχευμένες διαρροές και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν οι υπουργοί και πιθανότατα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας το «παλαιό» πολιτικό σύστημα. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων δεν είναι τίποτε άλλο από μια ανακύκλωση πληροφοριών και φημών, η συζήτηση επί των οποίων έχει εξαντληθεί.

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ. Θεωρεί ότι πρόκειται για ακόμη μία απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και όπως έχει εξηγήσει στους βουλευτές και τα στελέχη του, ο ίδιος και η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο «παιχνίδι». Υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η ΝΔ δεν προτίθεται πλέον ούτε κοινοβουλευτικά να υποστηρίξει δήθεν απόπειρες διερεύνησης υποθέσεων οι οποίες στο τέλος καταρρέουν υπό το βάρος των πραγματικών στοιχείων. Και τέτοια υπόθεση είναι, σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η Νovartis. Η ΝΔ υποστήριξε τη σύσταση της Προανακριτικής με τη σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους και ότι προϋπόθεση γι’ αυτό είναι και η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων. Τίποτε από αυτά δεν έγινε και η Επιτροπή ρίχνει πρόωρα τίτλους τέλους. Κατά συνέπεια, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανασύρει από το συρτάρι του κάποια υπόθεση δεν το κάνει για την αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά με σκοπό τη στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων. Ετσι, δεν θα πρέπει να αναμένεται πλέον θετική ψήφος από την πλευρά της ΝΔ για θέματα που σχετίζονται με σύσταση εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέλυσε και στη σύσκεψη που είχε την περασμένη Τετάρτη με βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα, θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη διεκδίκηση της θετικής ψήφου των Ελλήνων, μιλώντας αποκλειστικά για το κυβερνητικό του πρόγραμμα και ασκώντας κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης σε μείζονα θέματα που αφορούν την οικονομία, τα εθνικά θέματα και τη διαχείριση της εξουσίας από την πλευρά των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του περί διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ και ακύρωσης στην πράξη της ρητορικής περί ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αλλά οι αναφορές του θα είναι πάντα θεσμικές. Δεν προτίθεται να προσωποποιήσει το πρόβλημα, αλλά θα επισημαίνει την ανάγκη τήρησης των κανόνων από όλους ανεξαρτήτως τους επιχειρηματίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και με αφορμή τα επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκε στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, αλλά ζήτησε την επιστροφή της νομιμότητας και στο ποδόσφαιρο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναφορά του –στην ίδια συνάντηση με τους βουλευτές –για την πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μέσα σε ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς και με περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και με σεβασμό στους κανόνες που διέπουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.