Πιστός στη συνήθεια των άτυπων ενημερώσεων που χαρακτηρίζει την κυβέρνησή του, των γνωστών και ως non papers, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να σχολιάσει τον χθεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας μας. Κατά τ’ άλλα, στην άτυπη ενημέρωσή του περισσεύουν οι αστεϊσμοί του είδους που ικανοποιούν κυρίως τους εμπνευστές τους, η επίδειξη πνεύματος (όχι πάντοτε επιτυχημένη, είναι η αλήθεια) και η ελαφρότητα του σορολόπ.

Επί της ουσίας τώρα, ο υπουργός οφείλει να γνωρίζει ότι η πολιτική είναι μια συνεχής άσκηση ανάληψης ευθυνών για λόγια και πράξεις, για έργα και ημέρες. Ας αναλάβει λοιπόν την ευθύνη των όσων είπε χωρίς να παρασύρεται από μια άλλη συνήθεια που χαρακτηρίζει στελέχη και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να λένε κάτι και μετά να αυτοδιαψεύδονται ή ακόμη και να εγκαλούν τα μέσα ενημέρωσης επειδή το αναπαράγουν, επειδή δηλαδή κάνουν τη δουλειά τους.

Είπε ή δεν είπε ο υπουργός, ο αρνητής των λόγων του υπουργός, ότι «η λογική πως οι κακοί θα πάνε φυλακή οδηγεί τον κόσμο στη Χρυσή Αυγή»; Και εάν το είπε, τι άλλο μπορεί να εννοούσε αν όχι ότι η συνεχής σκανδαδολογία και η πολιτική τού «όλοι είναι διεφθαρμένοι και τα πιάνουν» σπρώχνει τους ψηφοφόρους στην παγίδα κάποιων άλλων αρνητών, εκείνων του δημοκρατικού πολιτεύματος; Ας εξηγήσει, αν αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει, στον Πρωθυπουργό του, παρά να διαψεύδει τα αδιάψευστα.

Ως υστερόγραφο, θα θέλαμε να του επισημάνουμε από αυτήν εδώ τη θέση ότι καμία διαμαρτυρία δεν είναι προϊόν «πολιτικής υποκουλτούρας», όπως υποστηρίζει στο non paper. Κι ότι μάλλον πάει πολύ να το λέει αυτό κάποιος που επένδυσε στις μούντζες της πάνω και της κάτω πλατείας και που για να μιλήσει σήμερα χρειάζεται τη συνοδεία των ΜΑΤ.