Πάσχα των Καθολικών αύριο και η Ισπανία εν μέσω θρησκευτικής κατάνυξης έχει διχαστεί από την απόφαση της Μαρία Ντολόρες Κοσπεντάλ. Η υπουργός Αμυνας έδωσε εντολή να κυματίζει μεσίστια η σημαία σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του Χριστού μέχρι την ώρα της Ανάστασης. Ομως ο Συνήγορος του Πολίτη χαρακτήρισε την απόφαση αντισυνταγματική καθώς «υπάρχει διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας». Η συζήτηση θα συνεχισθεί γύρω από τα πασχαλιάτικα torrijas και pestihos.

Ο Ιονέσκο ύψωσε ένα ποτήρι με σαμπάνια, ο Μπέκετ με τον Ζενέ τραγουδούσαν αγκαλιά, ο Αραμπάλ πετούσε σερπαντίνες στον Απολινέρ. Η είδηση ήταν αρκετή για να ξεκινήσει το πάρτι. Η είδηση για τον ναό όπου λατρεύεται το θέατρο του παραλόγου: την ελληνική Βουλή. Με σκηνικό την αίθουσα της Γερουσίας στο Κοινοβούλιο ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ερμήνευσε το θεατρικό «Εκτός ύλης». Υποδύθηκε έναν υπουργό λίγο πριν αποχωρήσει, που ζήτησε ειλικρινή συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Εντάξει. Τόσο απίθανο, ούτε ο Ιονέσκο.

Ο πατέρας σου είναι διπλός πράκτορας. Ρώσος στρατηγός που αποκαλύπτει στους Βρετανούς ονόματα δεκάδων ρώσων κατασκόπων στη Δύση. Εσύ δεν ξερεις τίποτα. Οταν ο πατέρας σου ανταλλάσσεται σε μια σκηνή που θυμίζει ταινία, μαθαίνεις πως πρέπει να αλλάξεις ζωή. Στα βιβλία της Ιστορίας η δηλητηρίασή σου με νευροτοξικό παράγοντα θα γραφεί ως η απαρχή του νέου Ψυχρού Πολέμου, με απελάσεις και απειλές. Σε λένε Γιούλια Σκριπάλ, μόλις συνήλθες από το κώμα και άρχισες να μιλάς. Δεν σε νοιάζουν τα βιβλία Ιστορίας. Μόνο να μπορείς να μιλάς.

Πριν από δύο χρόνια, στο Ντουμπάι, ο Θανάσης Κοκκινάκης γιόρταζε τα 21α γενέθλιά του παίζοντας ένα φιλικό ματς τένις με τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο νεαρός Ελληνοαυστραλός έβγαινε από 18 εφιαλτικούς μήνες τραυματισμών. Μήνες θλίψης που είχε κλειστεί στο σπίτι, πιστεύοντας ότι δεν θα καταφέρει να ξαναπαίξει. Μια προπόνηση με τον κορυφαίο Φέντερερ ήταν το καλύτερο δώρο για την επιστροφή του στα κορτς. Πριν από λίγες μέρες στο τουρνουά του Μαϊάμι, το Νο 175 νίκησε τον καλύτερο τενίστα των τελευταίων 15 ετών. Ολική επαναφορά!

Εντάξει, είμαστε εθισμένοι στον ζόφο της καθημερινότητας, στην ατιμωρησία του συστήματος. Αλλά η αυτοκτονία της 29χρονης Ελενας Φραντζή στην Κύπρο μάς χαστούκισε. Μια μητέρα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ένα 4χρονο κορίτσι που δίνεται για υιοθεσία σε ιερέα ο οποίος το κακοποιεί σεξουαλικά με συνεργό τη σύζυγό του, κοινωνικές υπηρεσίες που αδρανούν, δικαστήρια που κουκουλώνουν. Ελενα, επιβεβαίωσες τους χειρότερούς μας φόβους για την κοινωνία. Ελενα, δεν μπορούμε να φανταστούμε τον πόνο σου. Ελενα, παρά τη ματαιότητα, συγγνώμη.

Η βλακεία έχει έναν τρόπο να πετυχαίνει τον σκοπό της –Αλμπέρ Καμί. Είναι αδύνατον στον σημερινό κόσμο να προστατευθείς από την ανοησία –Λόρενς Κράους. Η ηλιθιότητα των ανθρώπων προέρχεται από το ότι έχουν μια απάντηση για όλα –Μίλαν Κούντερα. Στο σύμπαν υπάρχει περισσότερη βλακεία παρά υδρογόνο –Φρανκ Ζάπα. Θα μπορούσαν να ανταλλαγούν οι δύο ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τους οκτώ Τούρκους που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του 2016 –Κώστας Κατσίκης.