Μια αμμοθύελλα έχει τυλίξει την Πέμπτη την πρωτεύουσα του Σουδάν σε μια πυκνή πορτοκαλί ομίχλη, αναγκάζοντας τις αρχές να ματαιώσουν πτήσεις και να κλείσουν τα σχολεία στο Χαρτούμ και τις γύρω πόλεις.

Πολλές εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις ματαιώθηκαν έπειτα από προειδοποίηση που εκδόθηκε πριν από τα χαράματα από τη μετεωρολογική υπηρεσία, ανακοίνωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου του Χαρτούμ.

«Από τις 03:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) κανένα αεροπλάνο δεν προσγειώνεται ούτε απογειώνεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Χαρτούμ Μοχάμεντ Μάχντι.

«Εξαιτίας της κακοκαιρίας, προβλέπουμε ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι δύο προερχόμενες από το Κάιρο και το Κουβέιτ πτήσεις ιδιωτικών σουδανικών αερογραμμών προς το Χαρτούμ χρειάσθηκε να προσγειωθούν στο Πορτ Σουδάν.

Οι αμμοθύελλες αυτές, οι «Χουμπούμπ», όπως αποκαλούνται στην περιοχή, είναι συνηθισμένες στο Σουδάν, ιδιαίτερα στο Χαρτούμ, και συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε μερικές ώρες.

Όμως η σημερινή αμμοθύελλα αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο, σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο, και οι λίγοι κάτοικοι που τολμούν να βγούν στον δρόμο διαμαρτύρονται για πολύ χαμηλή ορατότητα.