«Ο πρόεδρος της ΝΔ φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση τού καταστατικού χάρτη της χώρας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη στάση του κ. Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η σημερινή άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την αναγκαιότητα έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλεί, αν μη τι άλλο έκπληξη», καθώς, όπως επισημαίνει, με σειρά παρεμβάσεων του την περίοδο που είχε ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και πρόσφατα, ο ίδιος «είχε εκφραστεί ρητά υπέρ της συγκεκριμένης διαδικασίας».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει:

«- Στις 3 Ιανουαρίου 2016, σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως «ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη μου συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα προτείνω να συμφωνήσουμε στην άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, δίχως να θέτουμε περιορισμούς ως προς το εύρος της».

– Στις 2 Ιουνίου 2016, ο αρμόδιος βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

– Ακολούθως, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 23 Ιουνίου 2016, με σκοπό τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους».

– Πρόσφατα δε, στις 16 Φεβρουαρίου 2018, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα enikos.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο συνδέεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι «απαιτείται συστημική αναδιάταξη του θεσμού με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος». Στο πλαίσιο αυτό, είχε τονίσει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει (…)»».

«Αναρωτιόμαστε τι άλλαξε από τότε», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να τονίσει ότι «είναι πλέον προφανές πως ο πρόεδρος της ΝΔ φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση του καταστατικού χάρτη της χώρας».